Som de flesta vet så har två mindre högtider infallit denna vecka, fettisdagen och alla hjärtans dag. För min del har det inneburit både semla och vaniljhjärtan. När det kommer till båda dessa bakverk så finns det ingen som gör de bättre än min kära moder. Därför innehåller veckans lista dessa två bakverk samt en annan av mina absoluta favoriter.
VECKANS LISTA - MAMMAS BÄSTA BAKVERK:
1. Kanelkratrar (16 st)
Ingredienser:
25 g jäst
1 1/4 dl mjölk
ca 6 1/2 dl vetemjöl
1 krm salt
2 krm vaniljsocker
75 g rumsvarmt smör
2 msk socker
2 ägg
Fyllning:
75 g smör
1 dl socker
1 1/2 tsk kanel
1 ägg till pensling
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Mät upp mjölken och värm till ca 30 grader.
3. Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken. Tillsätt 2 1/2 dl mjöl, salt och vailjsocker. Arbeta ihop i minst 4-5 minuter, till en slät deg.
4. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
5. Rör ihop rumsvarmt smör och socker lätt. Tillsätt äggen och häll äggsmeten över degen. Blanda väl och tillsätt resten av mjölet till en hanterbar deg.
6. Ta upp degen på mjölat bord och forma en längd, som delas i 16 delar. Rulla släta bullar och lägg glest på två plåtar med bakpapper. Kavla eller tryck ut bullarna till plattor, 9-10 cm och gör en grop mitt på med mjölad tumme.
7. Rör smöret med socker och kanel och fördela i hålen. Låt bullarna jäsa utan bakduk i 10-12 minuter.
8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 9-10 minuter.
2. Vaniljhjärtan (ca 18 st)
Ingredienser:
Mördeg:
200 g smör eller margarin
1 1/2 dl socker
1 äggula
4 1/2 dl vetemjöl
Vaniljfyllning:
2 ägg
3 msk socker
2 msk majsstärkelse
4 dl kaffegrädde
2 msk vaniljsocker
Garnering:
florsocker
Gör så här:
1. Hacka snabbt samman alla ingredienser till mördegen. Lägg den kallt att vila i minst 30 minuter, gärna längre.
2. Mät upp ägg, socker, majsstärkelse och grädde i en kastrull. Vispa samman och sjud upp under omrörning tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från värmen och kyl krämen över kallt vattenbad. Smaksätt med vaniljsocker.
3. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj hjärtformade formar med smör.
4. Ta fram degen och kavla ut den tunt på mjölat bakbord. Skär ut bitar som är stora nog att passa formarna. Lägg ner degen i formarna och tryck till så att degen sluter tätt mot botten. Låt den överflödiga degen hänga över kanten. Lägg i en klick vaniljkräm.
5. Skär ut en ny bit deg och lägg den ovanpå varje fyllt hjärta. Tryck till skarven runtom så att degen sluter tätt. Skär därefter av den överflödiga degen runtom. Samla ihop degresterna, kavla ut och fyll resterande formar på samma sätt.
6. Ställ formarna på bakplåt och stick hål med en gaffel så att ångan från krämen kan komma ut under gräddningen.
7. Grädda i mitten av ugnen i 12 minuter. Låt kakorna svalna en stund i formarna innan de försiktigt vänds och knackas ur. Strö florsocker över då kakorna ska serveras.
3. Semlor (ca 12 st)
Ingredienser:
3 dl mjölk
75 g smör eller margarin
50 g jäst
1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 tsk stött kardemumma
9-10 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg till pensling
florsocker till garnering
Fyllning:
100 msk mandelmassa
1 dl inkråm från bullarna
2 msk mjölk
25 g mald skållad mandel
2 dl vispgrädde
Gör så här:
1. Värm mjölken till 37 grader. Häll den tillsammans med matfettet i en bunke och smula ner jästen. Blanda ner sockret, saltet och kardemumman.
2. Blanda samman mjölet och bakpulvret och arbeta in det i degvätskan till en smidig deg. Låt jäsa i ca 30 minuter.
3. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Arbeta degen ordentligt, forma tolv runda bullar och ställ dem på bakplåtspapper. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
5. Pensla bullarna med ägg och grädda dem i ugnen i 7-8 minuter. Låt dem kallna. Skär av lock på bullarna och ta ur inkråmet.
6. Grovriv mandelmassan och blanda den med inkråmet från bullarna, mjölken och den malda mandeln. Fördela fyllningen i bullarna.
7. Vispa grädden och lägg en klick på varje bull. Lägg på locken. Sikta över florsocker.
—————