Eftersom jag var bortrest förra söndagen så blev det inget inlägg då. Därför blev det två listor denna gång.
VECKANS LISTA (VECKA 17) - KRYDDVÄXTER
Nu när det börjar bli varmare utomhus är det dags att fixa i ordning balkonger, rabatter och uteplatser. Jag har lite kvar att fixa med innan min balkong är helt iordninggjord, men jag har planterat en hel del olika kryddväxter. Denna lista kommer därför innehålla mina favoritkryddor att odla själv, antingen på balkong eller i en trädgård.
1. Rosmarin
Detta är en tålig växt, som klarar både varmare och kallare temperaturer samt torka och regn. Dessutom är den allsidig och passar i all sorts matlagning: klyftpotatis, såser, marinader, soppor, potatissallader etc.
2. Citrontimjan
Precis som rosmarin är även detta en tålig växt, som passar i diverse maträtter. Personligen föredrar jag citrontimjan framför vanlig eftersom den känns lite fräschare.
3. Gräslök
Gräslök är helt fantastisk, eftersom den är flerårig. Den gräslöksplanta som finns vid familjens sommarstuga har funnits där i åratal och är lika fin varje år. Dessutom vet jag inte vilken annan krydda som känns mer somrig än gräslöken. Så god till nypotatis, på smörgåsen och i potatissallader.
VECKANS LISTA (VECKA 18) - NYTTIGA ALTERNATIV
Jag har på sista tiden försökt komma i form och får hjälp och stöd av min gode vän och PT Erik. Jag har denna månad fått som uppdrag att publicera några nyttiga recept på denna blogg. Jag tänker denna gång lista lite nyttigare alternativ till några sötsaker/snacks. Missuppfatta mig rätt - jag fullkomligen älskar kakor, chips, choklad och fet och onyttig mat och det är helt okej att unna sig ibland. Fast det är väl just det som är grejen, att verkligen unna sig vid några tillfällen och inte göra det till en daglig vana. Fast vad gör man om man blir så där söt- eller saltsugen? Här kommer tre tips på vad man kan välja istället för de onyttiga alternativen.
1. Istället för äppelpaj: stekta äppelskivor med kanel
Stek skivad äpple i kokosolja och smaka av med kanel. Supergott med keso, kvarg eller yoghurt. Detta passar både till frukost och som mellanmål. Detta var ett tips, som jag fått av Erik och jag måste erkänna att jag var skeptisk innan jag testat, men jag måste erkänna att det smakar otroligt gott!
2. Istället för chips och dipp: grönsaker med kvargdipp
För att stilla det där saltbehovet som jag ibland får om kvällarna väljer jag istället att dippa diverse grönsaker i en dipp gjord på kvarg. Mer proteinrikt, inte så fett och betydligt nyttigare! Om dippen blir för tjock spä med lite vatten eller mjölk.
3. Istället för ostbågar, chips eller jordnötsringar: Majsbröd med lite smör och några avokadoskivor
Detta "bröd" innehåller varken gluten, mjölk, ägg eller soja och passar därför allergiker och veganer alldeles utmärkt. Mitt favoritpålägg är avokado. Den mjuka avokado passar så bra till det spröda majsbrödet.
—————
Inga kommentarer hittades.