Vecka 14 och 15 - veganchips och smörgåspålägg

18.04.2016 20:15

Nu undrar ni förstås om jag tappat stinget och kommer göra en "favorit" i repris och sluta blogga tvärt. Jag lovar att så inte är fallet. Dock har det varit väldigt mycket de två senaste veckorna, så jag har varken hunnit eller orkat skriva något inlägg. Denna vecka följer jag upp med ett inlägg med två listor, som kompensation för att det inte blev något förra veckan. Denna gång blir det tips på både veganchips och smörgåspålägg.

 

VECKANS LISTA (VECKA 14) - VEGANCHIPS

Jag inspireras lite av förra inlägget då jag listade tre olika godismärken utan gelatin, men denna gång blir det tips på chips som är veganvänliga. Ett hett tips om man ska bjuda hem en vegan på lite snacks och inte vill köra på det säkra kortet "salta chips". 

 

1. Svenska Lantchips, Gräddfil och lök

Va, skrev hon fel nu? Den här innehåller väl mjölkpulver? Det är ju för tusan gräddfilssmak! Icke sa nicke, denna otippade chipssmak innehåller inga mjölkprodukter utan är faktiskt veganvänlig. Detta är en av mina absoluta favoriter. Så gott! Observera dock att det måste vara den smaken med gräddfil OCH lök. Den som bara heter gräddfil är tyvärr inte lämplig för veganer. 

 

2. OLW eller Estrella, Grill 

De flesta av oss har väl någon gång mumsat på OLW:s eller Estrellas grillchips, men jag tror inte alla vet om att de är veganska. Fast nu vet ni! 

 

 

3. OLW eller Svenska Lantchips, Dill och gräslök 

Dessa känns också ganska otippade på denna listan. Länge trodde jag de innehöll mjölkpulver, men så är ju inte fallet. Det är bara för alla veganer att mumsa på! 

 

Detta är några av de vanligaste förekommande veganchipsen i de flesta mataffärer. Det finns givetvis flera andra, men jag tror nog att vi börjar med dessa och sparar de andra tipsen till ett framtida inlägg. 

 

 

VECKANS LISTA (VECKA 15) - SMÖRGÅSPÅLÄGG

I lördags var jag hembjuden till min bror och svägerska för lite kvällsfika med frallor och jättegod kaka. Jag fick då frågan om vegetariska smörgåspålägg och tänkte här tipsa om tre som är lätta att hitta i (nästan) alla mataffärer. Ja, jag vet - ost och diverse grönsaker funkar alltid, men det kan ju vara lite kul att variera det lite. 

 

1. Jordnötssmör 

Jag tror att många glömmer bort att jordnötssmör faktiskt är riktigt gott ha på mackan och jag kan ju tala om att detta smörgåspålägg är lämpligt såväl för vegetarianer som för veganer. Jag har testat flera olika märken och har faktiskt inte hittat något, som inte är helt vegansk. 

 

2. Tartex

Tartex är en vegetabilisk smörgåspastej som är väldigt god på mackan med t.ex. inlagd (eller vanlig) gurka. Den finns i flera smaker såsom, naturell, örter, champinjon, chili med mera. De vanligaste i de flesta matbutikerna är dock den naturella eller den med örter. Jag är inte så förtjust i den naturella utan rekomenderar att välja en med smak.

 

3. Tahini 

Tahini är en sesampasta som främst används när man gör hummus eller i andra mellanösternrätter, men jag kan tala om att den fungerar alldeles utmärkt även på smörgåsen! 

 

—————

Tillbaka


Vecka 14 och 15 - veganchips och smörgåspålägg

Inga kommentarer hittades.