Det har blivit en hel del god mat denna vecka, men jag har tyvärr inte hunnit med att skriva ner några recept eftersom det har varit upp med jobb och annat. Nu kommer därför några inlägg i följd. Först ut är ett pizzarecept! Jag var lite tveksam bland annat på mängden lök i tomatsåsen, men efter att ha testat mig fram blev det riktigt bra. Receptet är taget från 'Veckans middag' men med några av mina egna ändringar (förbättringar?). Receptet räcker till två pizzor. Här finns även ett recept med på pizzasallad.
100 g champinjoner
1 burk kronärtkocka
1 tomat
1 påse ruccola
1 paket mozarellaost
1 paket med färdigriven prästost
1 burk svarta oliver
Pizzadeg:
25 g jäst
2 1/2 dl vatten
6-7 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
Tomatsås:
1/2 paket krossade tomater
2 msk tomatpuré
3-4 krm oreganokrydda
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
1/4 buljongtärning
1 dl vatten
1 tsk strösocker
salt och svartpeppar
Pizzasallad:
1/2 vitkålshuvud
1 msk vinäger
4 msk olivolja
1-2 krm svartpeppar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Pizzasalladen: Strimla vitkål tunt och lägg i en skål. Blanda vinäger, olja och peppar för sig och häll sedan över vitkålen. Rör runt.
3. Pizzadegen: Smula jästen i en bunke och rör ut med ljummet vatten. Tillsätt olja, salt och mjöl och arbeta ihop till en deg. Täck bunken med en bakhanduk och låt jäsa i 15-20 min.
4. Tomatsåsen: Skala occh pressa vitlök och hacka gul lök. Koka ihop tomatsås på krossade tomater, tomatpuré, vitlök, gul lök, oregano och vatten. Smaka av med buljongtärning, salt, peppar och socker.
5. Skiva svamp, kronärtskocka, tomat och mozzarellaost. Kavla ut degen och lägg den på en plåt med bakplåtsppaper. Bred på tomatsåsen på degen. Fördela svamp, tomat, oliver, kronärtskocka och avsluta med att lägga på de båda ostsorterna.
6. Sätt in i ugnen i 10-15 tills osten fått fin färg. Garnera med ruccola när pizzan är klar. Servera pizza med pizzasallad.
—————