Eftersom jag är inne i en ganska hektisk period så är det lite svårt att hinna med att förbereda/tillaga alla måltider och speciellt då frukosten. Det har därför varit väldigt praktiskt att jag denna veckan har hittat flera olika recept på så kallade "overnight oats", eller davosgröt som det heter på svenska. Man förbereder gröten kvällen innan med havregryn, någon vätska, chiafrön och diverse smaksättning och sedan låter man den stå att svälla över natten för att sedan äta den kall på morgonen med bär, frukt eller nötter till. Många av recepten som jag har testat är från USA och där använder man en annan måttenhet (cups), men jag har gjort mitt bästa för att omvandla det till deciliter. Här kommer veckans tre bästa recept på "Overnight oats"!
VECKANS LISTA - OVERNIGHT OATS/DAVOSGRÖT
1. Overnight oats med choklad- och kaffesmak
Ingredienser:
1 1/4 dl fiberhavregryn
2 1/2 dl sojamjölk
1/2-1 msk kakaopulver
1 tsk kaffepulver
1 tsk kanel
1-2 msk chiafrön
1 pkt frysta hallon (250 g)
1 banan
Gör så här:
1. Häll i havregryn, kakao- och kaffepulver och kanel i en glasburk (alternativt en djup skål) och blanda runt.
2. Häll över sojamjölk och se till att havregrynen täcks med vätskan.
3. Tillsätt chiafrön och halva paketet med hallon. Blanda försiktigt.
4. Sätt på ett lock på burken (alternativt plastfolie). Sätt in i kylen och låt stå över natten.
5. Ta ut burken på morgonen och ät gröten tillsammans med resterande del av hallonen och en skivad banan.
2. Overnight oats med blåbärs- och kanelsmak
Ingredienser:
1 1/4 dl fiberhavregryn
2 1/2 dl sojamjölk
1 msk kanel
1-2 tsk råsocker eller brun farin (eller gör som jag och ta båda sockersorterna!)
1-2 msk chiafrön
1 pkt frysta blåbär (250 g)
1 banan
Gör så här:
1. Häll i havregryn, kanel och socker i en glasburk (alternativt en djup skål) och blanda runt.
2. Häll över sojamjölk och se till att havregrynen täcks med vätskan.
3. Tillsätt chiafrön och halva paketet med blåbär. Blanda försiktigt.
4. Sätt på ett lock på burken (alternativt plastfolie). Sätt in i kylen och låt stå över natten.
5. Ta ut burken på morgonen och ät gröten tillsammans med resterande del av blåbären och en skivad banan.
3. Overnight oats med jordnötssmak
Ingredienser:
1 1/4 dl fiberhavregryn
2 1/2 dl mandelmjölk
2 msk jordnötssmör
1-2 msk chiafrön
1 banan
1/2- 1 dl cashewnötter
Gör så här:
1. Häll i havregryn i en glasburk (alternativt en djup skål) och blanda runt.
2. Häll över mandelmjölk och se till att havregrynen täcks med vätskan.
3. Tillsätt chiafrön. Klicka i jordnötsmöret. Rör lite grann. Det är helt okej om jordnötssmöret inte är helt utblandat med vätskan. Tvärtom är det gott med lite klickar!
4. Sätt på ett lock på burken (alternativt plastfolie). Sätt in i kylen och låt stå över natten.
5. Ta ut burken på morgonen och ät gröten tillsammans med en skivad banan och cashewnötter.
—————
Inga kommentarer hittades.