Nu är min påskledighet snart slut och i ärlighetens namn så känns det lite tråkigt, speciellt då den har varit fylld med många spännande matupplevelser. Jag kommer i detta inlägg bjuda på bilder på massa god mat samt lite tips på diverse matställen. Det blir med andra ord som ett försenat påskägg fyllt med massa vegogodsaker!
I början på ledigheten så ägnades en hel del tid till att förbereda för familjens middag, som ägde rum på påskafton. Det var en trevlig och god påskmiddag som innehöll en hel del vegetariska inslag som även de andra i familjen (som inte är vegetarianer) högg in på. Jag hoppas att jag i denna veckan ska hinna med att lägga ut något recept på några av favoriterna från påskbordet. Här kommer i alla fall en bild så här i förskott!
I slutet på veckan och min ledighet så åkte jag ner till Malmö bland annat för att träffa några vänner. Malmö är som ett paradis för vegetarianer och veganer eftersom den är full med restauranger, caféer och snabbmatställen anpassade för oss som inte äter kött. Det blir inte heller sämre när en av vännerna är vegan och kan fungera som en privat matguide.
I lördags så var vi och tog en fika på Kafé Agnez, som för mig ditills varit ett okänt ställe. Caféet bjuder både på veganska bakverk och en lunchbufé med olika sallader och varma grönsaksrätter. Eftersom vi ganska nyligen hade ätit frukost nöjde vi oss med en liten fika ute på deras mysiga innergård. Det var helt fantastiskt att sitta ute och njuta av fint umgänge, vårsolen och kaffe och en snickerskaka.
När jag och min kompis hade traskat runt på stan i några timmar så var vi lite hungriga igen. Då bar det av till Jalla Jalla, som enligt mig är ett av Malmös bästa falafelhak. Jalla Jalla serverar även andra goda vegetariska och veganska maträtter, men just då var vi sugen på varsin falafelrulle. Rullarna är billiga och går att kombinera som man vill med diverse tillbehör och såser. Själv så valde jag att lägga till aubergine i rullen.
Man skulle kunna tro att vi var alldeles proppfulla och mer än nöjda med matupplevelser för den dagen, men jag får erkänna att vi senare på kvällen lyckades sno ihop och mumsa i oss lite tacos. Det fanns även lite plats för sötsaker innan vi gick och la oss. Jag hade med lite vegangodis, som jag hade fått i ett påskägg av min bror och hans flickvän.
I gengäld så blev jag bjuden på veganglass och helt äggfria (!) maränger. Ni undrar nog säkert vad marängerna var gjorda på om det inte var äggvita och svaret är nog ganska förvånande, nämligen kikärtsspad! Jag kan lova att marängerna inte smakade kikärtor utan de var mycket goda och förvånadsvärt lika vanliga maränger. Jag ska nog testa mig på att använda det här receptet själv någon gång.
Även söndagen bjöd på några goda maträtter, bland annat lite asiatiskt. Vi avnjöt lunchbufé på Vegegården, som är en asiaktisk restaurang där all mat är vegetarisk och majoriteten vegansk. Jag plockade tallriken full med friterade vegetariska räkor, vegetarisk glutenanka, vegetariskt lamm, små vårrullar, nudlar, ris, olika sorters såser och mycket mycket mer! Jag vet att det låter lite konstigt med de olika vegetariska substituten med det är rena himmelriket för en vegatarian som annars brukar få välja bort mycket på asiatiska bufféer. Jag har varit på Vegegården flera gånger innan och det var minst lika gott som jag minns det!
Som ni förstår, så har det varit en fantastisk påskledighet! Tack alla ni som delat dessa matupplevelser med mig! Nu ska jag gå och knyta mig, för imorgon är det dags för jobb igen.
—————