Middag med föräldrarna

11.07.2015 15:17

I fredags bjöd jag mina föräldrar på middag hemma hos mig. Det blev asiatisktinspirerat både när det kom till huvud- och efterrätten. Till huvudrätt blev det kall nudelsallad, färska vårrullar och svampspett. Recept på nudelsalladen finns redan här på min sida (min-vegetariska-varld.webnode.se/news/tzayspett-och-nudelsallad/). Dock bidrar jag här med recept på vårrullarna och svampspetten. 

 

FÄRSKA VÅRRULLAR (ca. 5-6 rullar)

5-6 blad rispapper

1/4 vitkålshuvud

100-150 g. champinjoner

1 morot

1 bit ingefära 

1 lime

olja

japansk soja eller salt

 

Gör så här:

1. Strimla vitkålen. Skär champinjonerna i skivor. Skala moroten och fortsätt sedan att göra tunna strimlor med potatisskalaren.

2. Fräs kål, champinjoner och morot i lite olja.

3. Riv ingefäran och skalet på limefrukten. Dela limen och pressa ur saften. Tillsätt ingefära, limeskal och limesaft i grönsaksröran. Fräs ytterligare någon minut.

4. Smaka av med en skvätt soja alternativt lite salt. 

5. Gör papprena lite fuktiga och lägg en klick grönsaksröa på varje blad. Rulla ihop enligt instruktion på paketen till rispappren. 

 

SVAMPSPETT (3 spett)

3 grillpinnar

12 champinjoner

japansk soja

olja

flytande honung

liquid smoke

sesamfrön

 

Gör så här:

1. Vispa ihop ihop sojan, oljan, honungen och liquid smoke med en handvisp till en marinad. Man får smaka av under tiden, så att det blir den smak som man vill ha. Observa att det krävs bara en liten svätt av liquid smoke för att marinaden ska få den där rökiga känslan!

2. Borsta av champinjonerna. Lägg champinjonerna i en skål alternativt i en plastpåse och häll över marinaden. Låt champinjonerna ligga i kylen i några timmar.

3. Trä på 4 champinjoner på varje spett. 

4. Sätt in spetten i ugnen på 250 grader i ca. 5-10 minuter.

5. När spetten börjar bli klara ta ut och strö på lite sesamfrön. Sätt in i ugnen igen i några minuter tills svampen har fått en fin färg.

Alla tre delarna i varmrätten är veganska, medan efterätten innehåller mjölkprodukter. Då kan man ju undra vad jag gjorde för efterrätt. Jo, nämligen kokosmousse med limemarinerade jordgubbar! Supergott! De marinerade jordgubbarna passar säkert bra även som tillbehör till grillat eller till någon annan söt efterrätt, såsom glass! 

Receptet på kokosmoussen hittade jag på en annan blogg och länkar till den sidan här: cupthecake.wordpress.com/2013/02/08/kokosmousse-varldens-godaste-mousse/

Nedan kommer ett recept på de marinerade bären!

 

LIMEMARINERADE JORDGUBBAR

Ca. 1 liter jordgubbar

1 lime

Ca. 2 msk flytande honung

2-3 kvistar mynta 

 

Gör så här:

1. Snoppa jordgubbarna och dela dem i mindre bitar. Lägg i en skål. 

2. Riv skalet från limen. Dela limefrukten och pressa ur saften. Hacka myntan. Rör ihop limeskal, limesaft, mynta och honung. Häll marinaden över bären och sätt in i kylen. Låt stå i kylen i minst en kvart men gärna i några timmar.

 

—————

Tillbaka