Som vanligt när det gäller månadsinläggen, kommer det tips på både snabblagad vardagsmat och en lite mer lyxig middag. Jag har dock tänkt byta ut "månadens söta" mot "månadens salta", denna gång. Så kommer det nog att vara under årets gång, att jag varierar mig mellan sötsaker såsom godis och kakor och saltare tilltugg i form av snacks. Fast nog om det nu - låt oss titta på mina tre höjdpunkter för mars månad!
Vardagsmat - Medelhavssoppa
Som jag har berätta någon gång förut så får jag hem en matkasse varannan vecka och en av dessa kassar innehöll bland annat recept och ingredienser på en alldeles ljuvlig soppa. Lättlagad, smakrik och ganska nyttig. Dessutom tror jag att det är en bra soppa om man vill introducera linser för någon som är lite skeptisk till denna råvara, eftersom man mixar soppan slät och den innehåller så många andra smaker.
Ingredienser:
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/4 vitkålshuvud
1/2 påse röda linser (ca. 200 g)
1 påse saffran (1/2 g)
1 pkt krossade tomater (ca. 500 g)
1 grönsaksbuljongtärning
1 apelsin
6 dl vatten
1/2 tsk sambal oelek
1 burk yoghurt (vanlig eller sojabaserad)
1 zucchini
1 dl solrosfrön
olivolja
salt
Gör så här:
1. Skala, dela och hacka lök och vitlök. Grovhacka vitkålen.
2. Fräs lök, vitlök och kål i olja i en stor kastrull ca 5 minuter.
3. Dela apelsinen och pressa 1/2 dl apelsinsaft.
4. Tillsätt linser, saffran, krossade tomater, buljongtärning, apelsinsaft och vatten i kastrullen.
5. Koka upp och låt koka under lock tills grönsakerna och linserna är mjuka.
6. Mixa soppan slät. Krydda med sambal oelek och smaka av med salt.
7. Riv zucchinin fint. Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna. Blanda zucchini, solroskärnor, olivolja och salt.
8. Servera soppan i djupa tallrikar och toppa med en klick yoghurt och zucchiniröran.
Lyxmiddag - tapas
Eftersom både jag och min mamma har haft påsklov, så passade vi på att åka ner till Malmö, bland annat för att se den helt fantastiska Billy Elliot-musikalen på Malmö Opera. Innan musikalen åt vi på restaurang Davidshall. De har flera olika tapasrätter så det är bara att kombinera precis som man vill. Det passar både vegetarianer och köttätare. Min absoluta favorit av de tapasrätter som vi beställde in var en otroligt krämig och smakrik risotto. Så gott!
Jag länkar till restaurangens hemsida här, för de som tycker det kan vara av intresse: www.restaurangdavidshall.se/index.asp
Månadens salta - jalapeño poppers
Denna månad har jag testat att göra mina egna snacks i form av så kallade jalapeño poppers. Jag inspirerades av ett recept från Vego-magasinet. Dock använde jag schalottenlök då jag tycker gul lök är lite väl skarp i smaken när det kommer till detta ändamål. Gå in och titta på den youtube-video som jag länkar till så ser ni hur ni ska gå tillväga för att göra dessa läckerheter!
www.youtube.com/watch?v=wQMzRE0BeoU
—————