11.01.2015 23:03
Det finns många bra skäl till att hälsa på hos föräldrarna och ett av dem är att det bjuds på god mat. Idag gjorde dem en mycket god Pad Thai (nudelwok), som jag fick avnjuta. I receptet är det egentligen fläskkött men det stekte dem för sig och jag letade fram några quornbitar i deras frys som jag hade till. Jag vill bara understryka att jag inte har gjort ett smack för att bidra till denna middag. Detta tillagade föräldrarna medan jag satt och jobbade. Tack för det!
PAD THAI (NUDELWOK MED CASHEWNÖTTER)
250 g äggnudlar
1 morot
2 vitlöksklyftor
1/2 purjolök
1 röd paprika
1 burk böngroddar
1-2 msk olja
flingsalt med jod
nymalen svartpeppar
3 ägg
2 lime
2 tsk sambal oelek
4 msk japansk soja
cashewnötter
Gör så här:
1. Koka nudlarenligt anvisningarna på förpackningen. Håll dem varma.
2. Skala morot och vitlök tunt i sneda skivor och finhacka vitlöken. Skölj och trimla purjolöken. Dela, kärna ur och strimla paprikan. Skölj böngroddarna och låt dem rinna av.
3. Stek grönsakerna tillsammas med vitlöken i olja. Vänd ner böngroddarna och stek ytterligare i 1 minut. Blanda ner äggen och rör tunt tills de stelnat. Pressa i saften av en halv lime. Rör ner sambal oelek och soja. Vänd ner nudlarna.
4. Servera med cashewnötter och lime skuren i klyftor.
Hett tips från min far:
Istället för att blanda i äggen direkt i nudelwoken så stek dem hellre för sig i en seperat panna. Då blir inte woken så kladdig utan det blir mer bitar av ägg. Du gör så här: Knäck äggen i en stekpanna och låt stelna lite innan du finfördelar den. Det ska alltså inte bli som äggröra utan mer bitar av ägg.
11.01.2015 22:47
Det här är en snabblagad rätt som passar bra mitt i veckan. Receptet räcker till 2-3 personer.
1 paket quornfärs
1 burk kidneybönor
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 grön paprika
1 msk olja
1-2 tsk chilipulver
1 msk tomatpuré
1/2 paket krossade tomater
1 morot
1 grönsaksbuljong
1/2 dl vatten
2 tsk farinsocker
salt
1 paket gräddfil
tortilliachips
Gör så här:
1. Spola bönor i kallt vatten och låt rinna av.
2. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur paprikan och tärna den. Skala och riv morot.
3. Fräs färs, lök, vitlök, paprika och morot i olja. Tillsätt chilipulver, tomatpuré, buljong, vatten, bönor och farinsocker. Salta om du tycker det behövs. Låt allt puttra i ca. 5 min.
4. Servera chilin med gräddfil och tortilliachips.

11.01.2015 22:21
Det har blivit en hel del god mat denna vecka, men jag har tyvärr inte hunnit med att skriva ner några recept eftersom det har varit upp med jobb och annat. Nu kommer därför några inlägg i följd. Först ut är ett pizzarecept! Jag var lite tveksam bland annat på mängden lök i tomatsåsen, men efter att ha testat mig fram blev det riktigt bra. Receptet är taget från 'Veckans middag' men med några av mina egna ändringar (förbättringar?). Receptet räcker till två pizzor. Här finns även ett recept med på pizzasallad.

100 g champinjoner
1 burk kronärtkocka
1 tomat
1 påse ruccola
1 paket mozarellaost
1 paket med färdigriven prästost
1 burk svarta oliver
Pizzadeg:
25 g jäst
2 1/2 dl vatten
6-7 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
Tomatsås:
1/2 paket krossade tomater
2 msk tomatpuré
3-4 krm oreganokrydda
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
1/4 buljongtärning
1 dl vatten
1 tsk strösocker
salt och svartpeppar
Pizzasallad:
1/2 vitkålshuvud
1 msk vinäger
4 msk olivolja
1-2 krm svartpeppar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Pizzasalladen: Strimla vitkål tunt och lägg i en skål. Blanda vinäger, olja och peppar för sig och häll sedan över vitkålen. Rör runt.
3. Pizzadegen: Smula jästen i en bunke och rör ut med ljummet vatten. Tillsätt olja, salt och mjöl och arbeta ihop till en deg. Täck bunken med en bakhanduk och låt jäsa i 15-20 min.
4. Tomatsåsen: Skala occh pressa vitlök och hacka gul lök. Koka ihop tomatsås på krossade tomater, tomatpuré, vitlök, gul lök, oregano och vatten. Smaka av med buljongtärning, salt, peppar och socker.
5. Skiva svamp, kronärtskocka, tomat och mozzarellaost. Kavla ut degen och lägg den på en plåt med bakplåtsppaper. Bred på tomatsåsen på degen. Fördela svamp, tomat, oliver, kronärtskocka och avsluta med att lägga på de båda ostsorterna.
6. Sätt in i ugnen i 10-15 tills osten fått fin färg. Garnera med ruccola när pizzan är klar. Servera pizza med pizzasallad.

06.01.2015 15:18
Igår testade jag den första maträtten från veckans matkasse - wok med cashewnötter. Det är en snabblagad och god vardagsrätt. Receptet är tänkt för två personer men det räcker nog upp till 4 personer. Här kommer receptet!
Nudlar
100 g cashewnötter
3 msk olja
1-2 vitlöksklyftor
1 broccoli
2 morötter
1/2 vitkål
75 g haricots verts
1 rödlök
1 lime
4 msk sweet chilisås
1 bit ingefära
2 msk soja
1 kruka koriander
salt
Gör så här:
1. Skala och hacka vitlök och rödlök. Halvera haricots verts. Strimla vitkål. Bryt broccoli i buketter och skär stammen i bitar. Skala och slanta morötter.
2. Riv skalet från limen och pressa saften i ett glas. Skala och riv ingefäran. Hacka korianderblad och stjälkar.
3. Rosta nötter.
4. Koka nudlar.
5. Hetta upp en stor stekpanna eller wokpanna med olja. Woka/fräs rödlök, vitlök, haricots verts, broccoli och morötter i 2.3 min.
6. Tillsätt limeskal, limesaft, soja, sweet chili, koriander och ingefära. Salta eventuellt. Låt bli varmt i 1-2 min.
7. Servera wok med nudlar och strö rostade nötter över.

Tips!
Om du har hemma så använd gärna både kinesisk (mushroom soy) och japansk soja. De båda sojasorterna skiljer sig ifrån varandra. Den kinesiska är mörkare, tjockare och kraftfullare i smaken medan den japanska är ljusare, mer rinnig och har en annan sälta. Personligen tycker jag att det bästa är när man använder båda i samma maträtt. Till detta recept använde jag hälften/hälften, det vill säga 1 msk kinesisk och en 1 msk japansk soja.
05.01.2015 17:04
Någon gång under hösten 2014 började jag fundera på att beställa hem en matkasse till dörren. Anledningen till detta beslut var att jag kände att jag inte hann med att handla. Jag märkte också av att jag var trött och stressad och ibland struntade helt i att laga mat och levde på fil och smörgås. Det är dessutom ganska skönt att få hjälp med matlagningsidéer när man är ensamstående. Nog för att jag har en hel samling med kokböcker och recept, men ibland fastnar man i ett och samma spår och lagar liknande mat hela tiden. Sagt och gjort: jag beställde matkasse från "Veckans middag" och det har blivit mycket lyckat!
Det finns idag hur många olika varianter av matkassar och företag som erbjuder denna tjänsten, men jag bestämde mig just "Veckans middag". Det som jag tycker är särskilt bra är att jag stöttar ett lokalt företag som har samarbete med andra lokala handlare. En del av varorna är lokalproducerade och det mesta (70-80%) är ekologiskt. Det som har varit en stor vinst är att det känns genomtänkt och om man använder en halv förpackning till ett recept kommer det nytta till ett annat samma vecka. Det blir inte samma slöseri av naturens resurser helt enkelt.
Även om matkassen vänder sig till 2 personer och jag hade en tanke med att det blev en middag till kvällen och en matlåda dagen efter, så har jag upptäckt att det ibland blir mat som räcker till fler middagar än så. Därför har jag i och med det nya året bestämt mig för att bara beställa hem kasse varannan vecka. Jämna veckor blir det "Veckans middag" och ojämna veckor får det bli rester eller något snabblagat av det som finns i skafferiet/frysen.
Jag kanske ska förtydliga att dessa middagar gäller på vardagarna (måndag till torsdag). På helgerna blir det mina egna recept. Då blir det oftast mat som kanske tar lite längre tid och kräver lite mer av en. Jag kommer att dela med mig av recept både från min middagskasse och egna recept eller från mina olika kokböcker.
Nu är ni kanske nyfikna vad som står på veckans meny. Denna vecka blir det:
* Vegetarisk chili med bönor och tortilliachips
* Pasta med rostad vitlök och Karl-Johan crème fraiche
* Wok med cashewnötter
* Pizza med svamp, kronärtskocka och oliver
Nej, nu är det nog dags att påbörja veckans första middag som är wok! Ska bli spännande att se hur det blir.
04.01.2015 23:27
Under julhelgen hade jag ett samtal med mina bröders flickvänner och de uppmanade mig till att starta en matblogg. Även om jag själv tycker det är kul att laga mat och baka och anser att jag blivit ganska duktig på det, så är det alltid kul när andra berömmer en och frågar efter tips och råd. Särskilt roligt är det att höra när människor som äter kött vill prova mer vegetariskt i sin kost. Jag har även tidigare fått höra från vänner som själva är vegetarianer eller veganer att jag borde dela med mig mig av mina matupplevelser. Efter några dagars betänketid så bestämde jag mig för att genomföra idén. Det kändes också passande att påbörja ett nytt projekt så här i början av ett nytt år.
Jag tycker själv att det ska bli spännande att se vad denna hemsida kommer innehålla. Jag vet inte mer än att jag kommer hålla mig till temat vegetarisk matlagning. Om ni som läser har önskemål på olika recept eller likande är det bara att komma med förslag! Nu börjar vi!