Blogg

Efter ett långt uppehåll

11.07.2015 12:28

Jag var inne och kikade på bloggen och upptäckte att jag inte skrivit eller lagt upp något nytt på drygt 3 månader. 3 månader?! Det är bara att inse att det blev lite väl mycket med både jobb och plugg där ett tag, så jag hann inte med något annat. Nu är jag dock ledig ett bra tag så nu finns det inga ursäkter längre. Med detta sagt så väljer jag nu att lägga upp några bilder på min sommarmat så här långt. Det blir dock inga recept i detta inlägg, utan ni får se bilderna mer som inspiration.

Sommaren inleddes med grillat och vegansk jordgubbstårta, för att fira en av mina vänners universitetsexamen.

Midsommaren firades i Malmö med en fantastisk hemlagad vegansk buffé och en annan variant på jordgubbstårta.


—————

Mitt försenade påskägg fyllt med bilder och tips

13.04.2015 20:48

Nu är min påskledighet snart slut och i ärlighetens namn så känns det lite tråkigt, speciellt då den har varit fylld med många spännande matupplevelser. Jag kommer i detta inlägg bjuda på bilder på massa god mat samt lite tips på diverse matställen. Det blir med andra ord som ett försenat påskägg fyllt med massa vegogodsaker! 

I början på ledigheten så ägnades en hel del tid till att förbereda för familjens middag, som ägde rum på påskafton. Det var en trevlig och god påskmiddag som innehöll en hel del vegetariska inslag som även de andra i familjen (som inte är vegetarianer) högg in på. Jag hoppas att jag i denna veckan ska hinna med att lägga ut något recept på några av favoriterna från påskbordet. Här kommer i alla fall en bild så här i förskott!

I slutet på veckan och min ledighet så åkte jag ner till Malmö bland annat för att träffa några vänner. Malmö är som ett paradis för vegetarianer och veganer eftersom den är full med restauranger, caféer och snabbmatställen anpassade för oss som inte äter kött. Det blir inte heller sämre när en av vännerna är vegan och kan fungera som en privat matguide. 

I lördags så var vi och tog en fika på Kafé Agnez, som för mig ditills varit ett okänt ställe. Caféet bjuder både på veganska bakverk och en lunchbufé med olika sallader och varma grönsaksrätter. Eftersom vi ganska nyligen hade ätit frukost nöjde vi oss med en liten fika ute på deras mysiga innergård. Det var helt fantastiskt att sitta ute och njuta av fint umgänge, vårsolen och kaffe och en snickerskaka.

När jag och min kompis hade traskat runt på stan i några timmar så var vi lite hungriga igen. Då bar det av till Jalla Jalla, som enligt mig är ett av Malmös bästa falafelhak. Jalla Jalla serverar även andra goda vegetariska och veganska maträtter, men just då var vi sugen på varsin falafelrulle. Rullarna är billiga och går att kombinera som man vill med diverse tillbehör och såser. Själv så valde jag att lägga till aubergine i rullen. 

Man skulle kunna tro att vi var alldeles proppfulla och mer än nöjda med matupplevelser för den dagen, men jag får erkänna att vi senare på kvällen lyckades sno ihop och mumsa i oss lite tacos. Det fanns även lite plats för sötsaker innan vi gick och la oss. Jag hade med lite vegangodis, som jag hade fått i ett påskägg av min bror och hans flickvän. 

I gengäld så blev jag bjuden på veganglass och helt äggfria (!) maränger. Ni undrar nog säkert vad marängerna var gjorda på om det inte var äggvita och svaret är nog ganska förvånande, nämligen kikärtsspad! Jag kan lova att marängerna inte smakade kikärtor utan de var mycket goda och förvånadsvärt lika vanliga maränger. Jag ska nog testa mig på att använda det här receptet själv någon gång. 

Även söndagen bjöd på några goda maträtter, bland annat lite asiatiskt. Vi avnjöt lunchbufé på Vegegården, som är en asiaktisk restaurang där all mat är vegetarisk och majoriteten vegansk. Jag plockade tallriken full med friterade vegetariska räkor, vegetarisk glutenanka, vegetariskt lamm, små vårrullar, nudlar, ris, olika sorters såser och mycket mycket mer! Jag vet att det låter lite konstigt med de olika vegetariska substituten med det är rena himmelriket för en vegatarian som annars brukar få välja bort mycket på asiatiska bufféer. Jag har varit på Vegegården flera gånger innan och det var minst lika gott som jag minns det!

Som ni förstår, så har det varit en fantastisk påskledighet! Tack alla ni som delat dessa matupplevelser med mig! Nu ska jag gå och knyta mig, för imorgon är det dags för jobb igen. 

—————

Vardagslyx

25.03.2015 20:41

Igår kväll var jag hos en kompis som bjöd på middag - canneloni fyllda med quorn och spenat. Det var dock så gott så jag smaskade i mig allt på en gång och glömde att ta bildbevis. Det jag däremot kan bjuda på i detta inlägg är bilder och recept på efterätten, som jag själv hade tagit med mig. Så här kommer två recept, ett på tobleronemousse och ett på kolasnittar med farinsocker

 

TOBLERONEMOUSSE (4-6 portioner)

200 g toblerone 

3 dl vispgrädde

1 msk flytande honung

2 ägg

(eventuellt hallon)

 

1. Vispa grädde.

2. Smält toblerone och houng i vattenbad alternativt mikro.

3. Vispa äggen och blanda därefter ner i chokladsmeten.

4. Vänd ner chokladsmeten i grädden.

5. Lägg/häll i formar eller glas och sätt in i kylen. Låt stå och svalna i ca 1 h.

6. Om så önskas så toppa moussen med lite hallon. 

 

KOLASNITTAR MED FARINSOCKER (35-40 st)

100 g smör

1 dl farinsocker

2 msk ljus sirap

1 msk vaniljsocker

1/2 tsk bikarbonat

2 dl vetemjöl

50 g mörk choklad, smält

 

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Rör ihop smör, farinsocker, sirap och vaniljsocker. Blanda ihop bikarbonat och vetemjöl och rör ihop allt till en deg.

3. Dela upp i 3 delar. Rulla ut längder, ca. 35 cm, och lägg dem brett isär, på en plåt med bakplåtspapper. 

4. Grädda längderna i ugnen 10-12 min. Skär längderna i sneda bitar, 1 1/2-2 cm breda, direkt efter gräddning. Låt kakorna svalna på plåten.

5. Doppa ena änden i smält choklad när kakorna har svalnat.

Det kanske ska tilläggas att jag denna gång gjorde en liten miss gällande kakorna, då jag hade glömt att köpa bikarbonat. Det funkar dock med att ersätta med 1 tsk bakpulver, fast det blir väl inte fullt så bra. 

—————

Tzayspett och nudelsallad

20.03.2015 22:45

För drygt en månad sedan hade jag en av mina vänner på besök (från Skåne) och då bjöd jag på tzayspett och nudelsallad. Jag har gjort denna maträtt några gånger förrut men just denna gång blev det extra lyckat. Det är svårt att säga vad som gjorde att det blev så bra. Jag vet inte heller om jag kommer lyckas lika bra nästa gång eftersom jag inte har något specifikt recept till detta utan brukar köra mycket på känsla och smaka av under tiden. Jag har ändock gjort ett försök till ett recept som man kan utgå från. Observa dock att måtten är ungefärliga och att man får smaka sig fram. 

 

 

 

TZAYSPETT MED SVAMP OCH SESAMFRÖN

Ett paket tzayspett

Matolja

Japansk soja

Kinesisk soja

Sweet chilisås

100-200 g blandsvamp (t.ex. champinjoner, shitakesvamp eller ostronskivlinng)

Sesamfrön

 

1. Sätt ugnen på 225 grader.  Låt spetten tina och lägg ut dem i en ugnsfast form.

2. Skiva/dela svampen i ganska stora bitar. Strö över i samma form som spetten. 

3. Blanda samman de två olika sojasorterna (drygt 2 msk). Rör ner ca. 1 matsked olja och 1 msk. sweet chilisås. Smaka av. Häll i ytterligare soja, olja eller chilisås efter smak. Häll över tzay- och svampblandningen. Blanda samman allt med händerna så att både spett och svamp täcks. Om det ser torrt ut så häll över ytterligare lite olja.

4. Sätt in ugnen. Tillaga enligt instruktionerna på förpackningen. Innan spetten är helt klara ta ut formen och strö översesamfrön och sätt in i ugnen ytterligare någon minut. 

 

 

NUDELSALLAD

Ett paket glas- eller risnudlar 

Japansk soja

Sweet chilisås

1 lime

1 bit ingefära 

1/4-1/2 röd chili

Ett paket färska sugarsnaps

2 salladslökar

1 röd paprika

1 halv gurka

1-2 avokados

1 liten paket salta och rostade cashewnötter 

 

1. Tillaga nudlarna enligt instruktionerna på förpackningen låt svalna.

2. Pressa lime, riv ingefära och hacka chilin fint. Blanda samman med ca. 1 msk sweet chilisås och 1/2 msk japansk soja. Häll över nudlarna.

3. Dela sugarsnapsen i halvor, skiva salladslöken och skär paprika och gurka i bitar. Blanda samman med nudlar och sås. Låt gärna stå en liten stund i kylen.

4. Precis innan servering, hacka nötter grovt och skär avokado i bitar. Strö över salladen!

 

—————

Trevlig fredagsöverraskning

20.03.2015 22:21

Återigen är det helg och var kan väl vara bättre än att inleda den med lite inspirerande och rolig läsning? Inte mycket skulle jag vilja säga. Därför blev jag själaglad när jag öppnade ytterdörren och upptäckte vad som låg på mitt hallgolv - tidningen Vego: 

Jag började genast bläddra i tidningen men la sedan undan den för en stund. Under kvällen har jag dock bläddrat i den igen och läst igenom en hel del artiklar och recept. Det finns mycket jag skulle vilja testa, alltifrån helgröna påskrätter till att göra egen tofu eller bruffins (en kombination av brioche och muffins). Det återstår och se vad som egentligen blir verklighet. 

—————

Att gå till dukat bord

15.03.2015 22:27

Okej, att skriva en blogg är kanske inte riktigt min grej. I alla fall inte om man ska skriva och uppdatera regelbundet... Nu har jag haft drygt en månads (!) uppbehåll och det finns inga ursäkter för det. En förklaring kan dock vara att det har varit himla mycket med både plugg och jobb. Med andra ord så har det inte varit brist på matuppplevelser. Tvärtom var februari månad fylld med minnesfulla middagsupplever och recept. Min ambition och förhoppning är att jag i veckan kan uppdatera några av favoriterna från föregående månad. Ikväll är jag dock alldeles för trött för att printa ner recept, så jag bjuder endast på ett restaurangtips och lite bilder. 

Denna helg som varit har jag ätit riktig god mat. Jag kan dock inte ta åt mig äran för dessa maträtter alls. Igår kväll så var jag och mor min och åt på PM Indian Garden i hemstaden (Karlskrona). Jag valde vegetarisk Thali, d.v.s. flera indiska smårätter. Jag kan verkligen rekommendera denna restaurang. Deras vegetariska utbud är ganska brett, vilket är inte så ovanligt då det är en indisk restaurang. Servicen är bra och maten serveras relativt snabbt men är ändå vällagad och god!

Ikväll bjöds jag återigen till dukat bord, fast då hemma hos mina föräldrar. Familjen var samlad för kroppkakor, som är en maträtt som kanske inte alla har testat på då den är typisk för Småland, Öland och Blekinge. 

 

Oftast är kroppkakorna fyllda med fläsk men mina föräldrar gör även en vegetarisk fyllning så att jag ska kunna vara med vid måltiden. Vi har testat några olika vegetariska fyllningar fast det som jag har fastnat för och som i mitt tycke är bäst består av finhackade champinjoner, morötter, gul lök och vitpeppar. 

 

 

—————

Knapriga apelsinkolasnittar

01.02.2015 18:50

Igår kväll gjorde jag något som jag tycker är väldigt kul men sällan hinner med numera: att baka! Det blev de klassika kolakakorna med en liten twist i och med att jag blandar i apelsinskal. Dessa är gjorda på smör fast det är ju bara att byta ut till mjölkfrittalternativ om man vill ha de veganska! 

 

KNAPRIGA APELSINKOLASNITTAR (ca. 35 st.) 

100 g smör 

1 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker (det glömde jag tydligen av igår fast det blev bra ändå!)

1 msk ljus sirap

rivet skal av en stor apelsin

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. 

2. Mixa i matberedare ihop smör, socker, vaniljsocker, sirap och apelsinskal. Sikta över mjöl och bakpulver och mixa till en deg.

3. Skrapa ut degen på lätt mjölat bakbord. Dela den och forma till två plåtlånga längder. Lägg över på bakpappersklädd plåt.

4. Grädda i ugnen i 10-12 minuter. Låt svalna i en knapp minut och skär sedan i sneda kakor. Låt kallna helt. 

5. Förvara kakorna i burk med tättslutande lock. 

 

—————

Vego

01.02.2015 18:39

En av de bästa julklapparna var nog en årsprenumeration av tidningen Vego. Jag kan rekomendera den varmt! Många goda recept, intressanta artiklar/repotage och roliga tips! Kika gärna in på tidningens hemsida där det också finns några recept upplagda! 

Länk till sidan: https://www.vegomagasinet.se 

Tack igen David och Christine för denna roliga julklapp som sträcker sig hela året! 

—————

Pasta Alfredo med soltorkade tomater

01.02.2015 18:20

Nu var det ett litet tag sedan jag skrev något här. Först hade jag lite problem med datorn och sedan hann jag inte med på grund av plugg, jobb och annat. Som lite kompensation kommer flera inlägg i rad! 

För kanske två fredagar sedan så ramlade Vego (en tidning inriktad på helt vegetabilska recept) ner i brevlådan. Jag kikade lite i den igår och hittade ett recept på en pastarätt som jag ville testa. Det blecv mycket gott! Här kommer receptet! 

 

PASTA ALFREDO MED SOLTORKADE TOMATER (2 personer)

200 g pasta 

1 1/2 msk olivolja

1/2 gul lök

1/2 dl vitt vin

1 dl soltorkade tomater 

1 1/2 msk tomatpuré 

1/2 burk krossade tomater, d.v.s. ca. 200 ml (min burk var med basilikasmak) 

1 dl havre- eller sojagrädde

1/2 påse babyspenat, ca. 35 g

salt

svartpeppar 

 

Gör så här: 

1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. 

2. Skiva vitlöksklyftor och hacka gul lök. Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Fräs mjuk i oljan. Häll på vinet och låt koka in.

3. Strimla de soltorkade tomaterna fint och blanda ner tillsammans med tomatpuré, krossade tomater och grädde. Låt puttra i 5 minuter. 

4. Vänd ner babyspenaten och smaka av med salt och peppar.

5. Blanda såsenm med pastan och servera! 

—————

Veganskt?

12.01.2015 00:00

Ni som undrar över det här med veganska recept, så kan jag ju meddela att de flesta recept som jag publicerar här som inte redan är det går ju lätt att göra veganska bara av att byta ut eller helt ta bort mjölk- och äggprodukter. Om rätten redan är vegansk från början så lägger jag till taggen 'veganskt', så blir det lätt att hitta här på sidan! 

—————