Blogg

Kommentera inläggen på bloggen?

05.01.2016 20:26

Jag fick en förfrågan häromdagen om jag inte kunde lägga till så att man kunde kommentera de olika inläggen här på bloggen. Eftersom jag är totalt tekniskt obegåvad så trodde jag inte att jag skulle lyckas med det uppdraget, men efter lite pill så kan jag nu konstatera att samtliga inlägg från 2016 kommer att innehålla ett fält där man som besökare ska kunna göra kommentarer. Förutsättningen för att man ska kunna göra en kommentar är att man går in på varje enskilt inlägg genom att trycka på rubriken. Det ska poängteras att jag INTE kommer att gå tillbaka och se till att fixa kommentarsfält för de gamla inläggen från år 2015. Om det är något man undrar gällande dem så kan man ju alltid skiva i gästboken!

—————

Nytt år och nygammal blogg

03.01.2016 18:07

Nu har det gått drygt ett år sedan jag påbörjade detta bloggprojekt och jag kan väl ärligt säga att det har gått sådär. Inläggen har varit sporadiska och de senaste månaderna har det varit helt tomt här på sidan. Jag skulle kunna komma med förklaringar och ursäkter, men jag väljer att inte göra det utan endast konstatera att så har fallet varit. Jag har dock funderat en del på hur jag skulle kunna blåsa liv i bloggen igen och jag har några idéer.

För att saker och ting ska fungera för mig så behöver jag struktur och jag därför bestämt mig för att ha söndagar som bloggdagar där jag lägger upp nya inlägg. Dessa inlägg kommer dock att se lite annorlunda ut än de jag har haft innan. De kan vara utformade i form av listor, där jag fokuserar på något som har varit aktuellt för mig just den veckan. Listorna kommer att variera och kan bestå av både tips på produkter och recept. Förrutom söndagsinläggen ska jag också försöka att göra två inlägg sista dagen av vaje månad i form av "månadens lyxmiddag" och "månadens vardagsmat".

Jag hoppas att dessa förändringar kommer att innebära ett mer aktivt bloggande. Årets första lista kommer nästa söndag då det är vecka 1. Mycket nöje!   

—————

Fräscha sommarmåltider

09.08.2015 15:24

Ibland tar det lite att lägga upp bilder här på bloggen och eftersom jag ska bege mig av om en liten stund har jag valt att i detta inlägg tipsa om två middagar, som jag ändå saknar bilder till. Det ena är en soppa gjord på avokado och som passar bra så här på sommaren eftersom den nästan är godare att äta kall än varm. Det andra är en sallad med potatis, ruccola, äpple och getost. Det finns en felaktig bild av att jag inte gillar sallader. Det stämmer som sagt inte alls. Tvärtom så är det en fantastisk rätt då den både kan funka som sidorätt eller som en fullständig måltid i sig, beroende på var man har i. Det jag däremot kan opponera mig emot är dels att det kan vara tråkigt i längden att bara köra på klassikern med sallad, gurka och tomat, dels är jag väldigt emot att beställa in en superdyr sallad på restaurang som jag själv hade kunnat slänga ihop hemma för halva priset. Okej, nog om det - här kommer recepten! 

 

AVOKADOSOPPA

2 avokados

6 dl vatten

2 msk grönsaksfond (eller en grönsaksbuljongstärning)

1-2 vitlöksklyftor 

1/2 citron

1/2 lime

1 burk crème fraiche 

salt och peppar

 

Gör så här:

1. Koka upp vatten och fond och låt svalna lite.

2. Gröp ur avokado. Pressa saft från citron och lime. Skala och pressa vitlök. 

3. Häll ner avokado, vitlök, crème fraishe och saften från de båda citrusfrukterna i katrullen med den avsvalnade fonden. Mixa med stavmixer. Värm upp soppan något. Det ska inte koka! 

4. Servera direkt eller låt svalna ytterligare och ät kall. 

 

GRÖN OCH VIT SALLAD 

2 stora potatisar med skal på (eller 4 små) 

2 gröna äpplen 

1 tsk citronsaft

25 g valnötter

125g getost

150 g ruccola

salt och peppar

Dressing:

2 msk olivolja

1 msk rödvinsvinäger

1 tsk flytande honung

1 tsk hela fänkålsfrön

 

Gör så här:

1. Skiva potatisen och koka sedan i 10-15 minuter tills de är mjuka. Låt dem rinna av och ställ och sidan tills de svalnat. Lägg dem sedan i en salladsskål. 

2. Skär äpplen i tärningsbitar. Vänd ner tärningarna i citronsaften och blanda sedan med de kalla potatisen. 

3. Tillsätt grovt hackade valnötter, tärnas getost och ruccola. Vänd därefter salladen försiktigt tills alla ingredienser är väl blandade. 

4. Vispa ihop ingridienserna till dressingen i en liten skål. Ringla den över salladen. Servera! 

—————

Att ta tillvara på skogens guld

09.08.2015 14:53

För drygt en vecka sedan hade min käre far hittat en hel del sommarkantareller. Jag hade turen att få vara med när vi skulle tillaga och äta dessa goda svampar. Vi bestämde oss för pasta med en svampsås till. Eftersom mamma tycker att min svampsåser och -stuvningar är himla goda så fick jag ansvara för smaksättningen. Det blev en sås som kändes väldigt fräsch, eftersom valde att ta med lite rivet citronskal. Jag exprimenterade mig fram till resultatet, så måtten är väl inte fullständiga. Ni får smaka er fram helt enkelt! Tyvärr var vi alldes för hungriga, så några bilder på maten blev det inte heller. 

 

PASTA MED SVAMPSÅS (4 port.) 

Ca. 250 g pasta

Ca. 400-500 g kantareller

1/2- 1 rödlök

1 burk crème fraiche

1 dl. matlagningsgrädde

1-2 msk rivet citronskal 

1 msk färsk rosmarin (hackad)

1/4 svampbuljongtärning

olja

en klick smör

salt och svartpeppar

(ev. en skvätt vatten eller lättmjölk)

 

Gör så här:

1. Koka upp pastavatten och tillsätt pastan. Koka enligt anviksningar på förpackning. 

2. Fräs rödlöken mjuk i valfri olja. Ta upp från stekpannan och lägg i en skål så länge.

3. Fräs svampen i olja och smör tills den är mjuk och fått lite färg.

4. Tillsätt lök, creme fraische och grädde. Låt koka in något.

5. Tillsätt citronskal, buljong och rosmarin. Låt puttra i någon minut. Om såsen blir väldigt tjock på slutet så tunna med lite vatten och/eller mjölk. 

6. Smaka av med salt och peppar. Servera såsen till pastan! 

—————

Balkongbloggande

09.08.2015 14:34

Efter att ha legat på min balkong ett tag och bara njutit av solen i synnerhet och en av de sista semesterdagarna som helhet, bestämde jag mig för att ta ut datorn och blogga lite grann. Jag har samlat på mig en hel del recept och tips de senaste veckorna, som jag skulle vilja dela med mig av. Jag får se hur många inlägg som hinns med innan det är dags att ge sig in till stan för grillat hos mina föräldrar. De bor i en lägenhet, så givetvis blir det på en elgrill. Ja jag vet, det är inte samma sak, som när man grillar med kol eller briketter, men det är ju trots allt bättre än inget grillat alls! I dag ska jag prova Oumphs blandade "grillplatter". Oumph är ett förhållandevis nytt vegomärke och jag tror att de redan har ute åtta olika produkter. För några dagar sedan provade jag "Pulled Oumph", som smakade helt fantastiskt! Det ska bli spännande att se om jag blir lika nöjd med deras grillalternativ. Jag återkommer med en rapport inom den närmaste framtiden. Tills dess får ni hålla till godo med lite olika inlägg med diverse recept och tips. 

—————

Je suis végétarienne

05.08.2015 23:35

För drygt en vecka sedan kom jag hem från min intensiva, spännande och roliga resa i Paris. Gällande maten så var det lite enklare att hitta vegetariska alternativ på restauranger, än vad jag hade trott. Dock blev det lite enformigt då det för det mesta bestod av olika slags pastarätter. 

Efter en del funderande kom jag fram till att mitt matbidrag från denna resa kommer i form av tips på tre olika matställen.

 

1. CARETTE 

Carette är ett underbart pâttiserie (d.v.s. franska varianten av kondintori/bageri) i närheten av Eiffeltornet. På Carette kan man välja olika lunchalternativ i form av smörgåsar, sallader och liknande. Jag skulle dock uppmana till att spara lite rum i magen för någon av pâttiseriets läckra bakverk. Varje macaron, tårtbit och bakelse är i sig ett litet konstverk och utgör en fantastisk njutning både för öga och gom. När vi besökte Carette blev det en dubbel espresso och en chokladeclair för min del. Jag blev helt klart nöjd med mitt val, men det var dessförinnan svårt att välja då det fanns så mycket godsaker.

2. LE CHAT NOIR

Under vår vistelse hann vi med två besök till "den svarta katten", en mer än 100-årig restaurang i Montmatre. Vi sprang först på restaurangen av en slump, men jag kände igen restaurangens logga då den smyckar både affischer, vykort, magneter, teburkar och liknande. De vegetariska alternativen är få, men de finns och smakar gudomligt! 

 

3. CHOCOLATERIE, MONTMATRE 

Jag kommer varken ihåg eller har i efterhand hittat det korrekta namnet till denna chokladaffär i Montmatre. Även om man väljer att inte köpa något här är det ändå värt ett besök bara för att kunna gå och titta på alla skapelser i choklad. I glasmontrar finns olika "chokladstatyer" föreställande alltifrån ett skepp till Eiffeltornet och Notre Dame. Även "plockgodiset" är även de som mindre konstverk i form av musslor, snäckor, ägg, oliver etc. Chokladen är ganska dyr, men jag kan försäkra att den också är mycket god! 

—————

Rapport från underbara vego-Malmö

03.08.2015 21:31

I mitten av juli spenderade jag en vecka i fantastiska Malmö och umgicks med fina vänner. Det var spännande, upplyftande och roligt på alla sätt och vis och den vegetariska maten är absolut inget undantag. Eftersom det redan finns ett inlägg på denna sida där jag återberättar om en vistelse i Malmö, tänkte jag denna gång utforma inlägget på ett litet annat sätt, i form av två olika listor. 

 

TRE HETA VEGOTIPS FÖR DIG SOM BEFINNER DIG I MALMÖ:

1. Besök Vegan Bar och om vädret tillåter beställ en burgare och en öl och sätt dig på deras lilla uteservering. 

Det var första gången för både mig och min kompis att besöka detta matställe och vi tyckte båda att det var helt fantastiskt. De hade en mängder olika burgare att välja på och allt var som namnet skvallrar om helt veganskt! Jag och min beställde samma meny (d.v.s. samma tillbehör och dressing), men valde olika sorters burgare. Jag valde deras kikärts- och jordnötsburgare och hon en whiskeymarinerad sojafärsburgare. Det fanns även ett tredje alternativ, som bestod av portabellosvamp.

2. Bege dig ut till Möllevångstorget och fynda bland billiga grönsaker och frukter på deras torghandel. 

"Möllans" torghandel är öppen till kl. 15 alla dagar utom söndagar och röda dagar. Det är i stort sett nästan alltid billigare att handla frukt och grönt här än i vilken mataffär som helst, men de bästa fynden gör du på lördagarna någon timme innan de stänger handeln eftersom säljarna då vill bli av min sin veckoranson. Var dock beredd på att brottas med alla andra lördagshandlare, då torget fullkomligt myllrar av människor! Under min semestervecka i den skånska staden gjorde vi två besök, en på måndagen och en på lördagen och det märktes en stor skillnad både på pris och antal besökare på de två dagarna.

3. Lyxa till det och inhandla några intressanta kosmetika/hygienartiklar på Lush

Jag var lite osäker på om jag skulle ta med detta som en punkt, eftersom detta inte berör matlagning. Dock tror jag att om man är intresserad av vegetarisk matlagning kan det även finnas ett intresse för andra varor, som både är rättvisemärkta, har ett miljötänk bakom samt varken använder sig av djur vid tester eller tillverkning. Lush finns i flera olika svenska städer såsom Stockholm, Göteborg, Uppsala och givetvis Malmö. Vid detta besök inhandlade jag två ansikts- och kroppstvålar som var väldigt olika men doftade båda ljuvligt!

 

TRE HETA VEGOTIPS OAVSETT VAR DU BEFINNER DIG I SVERIGE:

1. Ta dig tid för din matlagning och satsa på ett långkok.

Ibland vill och behöver man att det ska gå snabbt i köket, medan andra dagar har man all tid i världen. Ta tillfället i akt och spendera några timmar i köket och låt verkligen maten få ta tid! För egen del tycker jag att det är väldigt rogivande. Dessutom är det så mycket roligare att bjuda andra på! En av dagarna i Malmö erbjöd jag mig att stå i köket, medan mina vänner stökade med annat som behövde göras. Just denna dag blev det s.k. "Fooled Pork, d.v.s. en vegansk variant av Pulled Pork gjord på jackfruit i saltlake. Det var fantastiskt roligt att göra och himelskt gott att smaka när det var klart. Receptet hittade jag på hemsidan "Jävligt gott" (www.javligtgott.se/fooled-pork-a-k-a-vegansk-pulled-pork/). 

2. Skippa den där ölen/cidern eller det där vinet som du alltid köper och satsa på hemgjorda och lyxiga fruktdrinkar vid nästa hemmafest!

På lördagen var det dags för utgång och kvällen laddades upp med två fantastiska sommardrinkar gjorda på färska frukter och bär. Den första drinken inhöll mixade jordgubbar, sockerlag, sprite, hallonbacardi, färk mynta och limeskivor. Den andra sorten gjorde vi på en ananas, en mango, tre nektariner, sockerlag, sprite och ljus rom. Istället för isbitar hade vi frysta vindruvor i denna gula drink. 

3. Laga mat tillsammans med andra.

Det här kanske låter som världens fånigaste tips, men för mig som bor ensam och lagar nästan all mat själv så är tillfällen där maten lagas tillsammans med andra få förunnat. Jag tycker att det är ett mycket roligt sätt att umgås. Dessutom brukar maten bli mer spännande eftersom man har tillfälle att byta idéer och inspirera varandra. 

 

Det ska understrykas att detta är bara ett litet urval av alla matupplever som ägde rum i Malmö denna gång. Jag hade kunnat skriva i alla oändlighet, men fick välja ut guldkornen. 

—————

Snabba ryck

21.07.2015 08:43

Det här inlägget blir ganska kort och rent informativt. Det var egentligen tänkt att jag igår skulle ha delat ett inlägg fullt med fina bilder, lite tips och något recept. Hela förra veckan spenderade jag i Malmö med fina vänner och förrutom alla trevliga upplevelse blev det även tid för en hel del god vegomat. Dock var gårdagen lite intensiv och jag hann helt enkelt inte med. Det är nämligen så att jag bara är hemma och vänder, för om några timmar bär det av till Paris! Så när jag återvänder till sidan igen om drygt en vecka har jag förhoppningsvis två spännande inlägg på lager! 

—————

Middag med föräldrarna

11.07.2015 15:17

I fredags bjöd jag mina föräldrar på middag hemma hos mig. Det blev asiatisktinspirerat både när det kom till huvud- och efterrätten. Till huvudrätt blev det kall nudelsallad, färska vårrullar och svampspett. Recept på nudelsalladen finns redan här på min sida (min-vegetariska-varld.webnode.se/news/tzayspett-och-nudelsallad/). Dock bidrar jag här med recept på vårrullarna och svampspetten. 

 

FÄRSKA VÅRRULLAR (ca. 5-6 rullar)

5-6 blad rispapper

1/4 vitkålshuvud

100-150 g. champinjoner

1 morot

1 bit ingefära 

1 lime

olja

japansk soja eller salt

 

Gör så här:

1. Strimla vitkålen. Skär champinjonerna i skivor. Skala moroten och fortsätt sedan att göra tunna strimlor med potatisskalaren.

2. Fräs kål, champinjoner och morot i lite olja.

3. Riv ingefäran och skalet på limefrukten. Dela limen och pressa ur saften. Tillsätt ingefära, limeskal och limesaft i grönsaksröran. Fräs ytterligare någon minut.

4. Smaka av med en skvätt soja alternativt lite salt. 

5. Gör papprena lite fuktiga och lägg en klick grönsaksröa på varje blad. Rulla ihop enligt instruktion på paketen till rispappren. 

 

SVAMPSPETT (3 spett)

3 grillpinnar

12 champinjoner

japansk soja

olja

flytande honung

liquid smoke

sesamfrön

 

Gör så här:

1. Vispa ihop ihop sojan, oljan, honungen och liquid smoke med en handvisp till en marinad. Man får smaka av under tiden, så att det blir den smak som man vill ha. Observa att det krävs bara en liten svätt av liquid smoke för att marinaden ska få den där rökiga känslan!

2. Borsta av champinjonerna. Lägg champinjonerna i en skål alternativt i en plastpåse och häll över marinaden. Låt champinjonerna ligga i kylen i några timmar.

3. Trä på 4 champinjoner på varje spett. 

4. Sätt in spetten i ugnen på 250 grader i ca. 5-10 minuter.

5. När spetten börjar bli klara ta ut och strö på lite sesamfrön. Sätt in i ugnen igen i några minuter tills svampen har fått en fin färg.

Alla tre delarna i varmrätten är veganska, medan efterätten innehåller mjölkprodukter. Då kan man ju undra vad jag gjorde för efterrätt. Jo, nämligen kokosmousse med limemarinerade jordgubbar! Supergott! De marinerade jordgubbarna passar säkert bra även som tillbehör till grillat eller till någon annan söt efterrätt, såsom glass! 

Receptet på kokosmoussen hittade jag på en annan blogg och länkar till den sidan här: cupthecake.wordpress.com/2013/02/08/kokosmousse-varldens-godaste-mousse/

Nedan kommer ett recept på de marinerade bären!

 

LIMEMARINERADE JORDGUBBAR

Ca. 1 liter jordgubbar

1 lime

Ca. 2 msk flytande honung

2-3 kvistar mynta 

 

Gör så här:

1. Snoppa jordgubbarna och dela dem i mindre bitar. Lägg i en skål. 

2. Riv skalet från limen. Dela limefrukten och pressa ur saften. Hacka myntan. Rör ihop limeskal, limesaft, mynta och honung. Häll marinaden över bären och sätt in i kylen. Låt stå i kylen i minst en kvart men gärna i några timmar.

 

—————

Årets sommarfest!

11.07.2015 13:08

Föregående helg så anordnade jag en sommarfest vid familjens sommarstuga för närmaste vännerna. Det var så pass trevligt och roligt att jag glömde helt bort att ta kort, både på mat gäster och annat. Jag kan dock berätta att när det kom till maten bjöds det på grillat i form av grillspett. Till det så hade jag gjort baguetter, potatissallad, vanlig sallad, guacamole och BBQ-sås. En av mina vänner bidrog med välkomstdrink och en somrig bärpaj till efterrätt.

Jag har här valt att lägga ut recept på potatissalladen och BBQ-såsen. Potatissalladen är egentligen tänkt till 6 personer, men det räckte gott till oss 8 som var på festen, eftersom det fanns mycket andra tillbehör. Såsen är tänkt till 4 personer, så jag gjorde dubbel sats av den.

Om ni som var på festen önskar recept på något av de andra tillbehören, så bara säg till så lägger jag upp det som ett annat inlägg!

 

 

ÖRTKRYDDAD POTATISSALLAD

1 kg kokt kall färskpotatis

4 salladslökar

3 msk hackad persilja

2 msk hackad dill

1 bunt rädisor

 

Dressing:

1/2 dl vitvinsvinäger

1 dl olja

1 msk vatten

1/2 tsk salt

2 krm svartpeppar

1 nypa socker

 

Gör så här:

1. Skär potatisen i bitar eller skivor. Strimla salladslöken.

2. Blanda potatisen, salladslöken, persiljan och dillen i en skål. Vispa samman dressingen och häll den över potatisblandningen. Låt salladen stå svalt ett par timmar.

3. Skiva rädisorna och blanda ner dem i potatissalladen. Servera!

 

 

BBQ-SÅS

3/4 dl chilisås

1 1/2 dl ketchup

2 msk senap

2 msk olja

2 tsk brun farin

2 msk liquid smoke

1/2 tsk vitlökspulver

1/2 tsk chilipulver

1/2 tsk malen svartpeppar

1 krm cayennepeppar

 

Gör så här:

1. Rör ihop chilisås, ketchup, senap och olja till en jämn sås. Häll i farinsocker och liquid smoke.

2. Krydda med vitlökspulver, chilipulver, svartpeppar och cayennepeppar.

 

 

—————