Blogg

Vecka 8 - Godis för alla

01.03.2016 21:54

Detta inlägg kommer lite senare än planerat eftersom jag hade fullt upp både i söndags och igår. Fast bättre sent än aldrig antar jag?

 
Förra måndagen var jag hos min bästa vän i Göteborg och medan hon var på jobbet passade jag på att stöka runt i hennes kök fixa lite eftermiddagsfika. Eftersom hon är vegan så blev det givetvis både ägg- och mjölkfritt. Jag satsade även på att göra det glutenfritt. Det var en ordentligt utmaning men resultatet blev en blåbärspaj och några cashewbollar. Eftersom bakverken inte innehåller något strösocker utan bara agavesirap och torkad frukt som sötningsmedel, så kan de nog klassas som lite nyttigare än många andra bakverk. Kanske inte helnyttiga, men ett lite nyttigare alternativ. I detta inlägg bjuder jag på recept på dessa två bakverk samt energibars, som jag har gjort några gånger hemma. 
 
 
VECKANS LISTA - VEGANVÄNLIGA OCH GLUTENFRIA BAKVERK:
 
 
1. Cashewbollar 
 
Ingredienser:
1 1/2 dl cashewnötter
1/2 dl sötmandlar
1/2 dl dadlar
1/2 dl russin
1-2 tsk kakao
1-2 msk vatten
20 g smält choklad
kokosflingor att rulla bollarna i
 
Gör så här:
1. Mixa nötterna fint.
2. Blanda i dadlar och russin och mixa igen.
3. Tillsätt kakao, vatten och smält choklad och arbetar in till smidig smet.
4. Forma smeten till bollar och rulla i kokos.
 
Det lättaste är ju att använda en mixer men jag kan lova att det funkar alldeles utmärkt att hacka nötter och torkad frukt för hand. Det tar bara lite längre tid.
 
 
 
3. Gluten-, mjök - och sockerfri blåbärspaj

Jag vill inte ta åt mig äran för ett recept som inte är mitt eget. Receptet kommer från följande blogg: https://nillaskitchen.com

Gå in på den bloggen, så hittar ni receptet på den goda pajen där!

 

 

 

2. Energibars med choklad, nötter och torkad frukt

 

Ingredienser:

200 g mörk choklad

1 1/2 dl sötmandlar

1 1/2 dl cashewnötter

15 torkade aprikoser

1 dl torkade blåbär eller russin

 

Gör så här:

1. Hacka mandlar och nötter grovt. Skär aprokoser i mindre bitar. 

2. Blanda nötter och den torkade frukten i en bunken.

3. Smält chokladen och häll den den i bunken. Blanda ordentligt.

4. Tryck ut smeten på ett bakplåtspapper i en gratängform. Tryck till med en sked så att det blir en kompakt avlång kaka, cirka 1 1/2 cm tjock.

5. Låt kakan stelna i rumstemperatur i cirka 30 minuter. 

6. Skär kakan i smala bitar. 

 
 
Eftersom detta inlägg publicerades senare än vanligt innebär det även att månadsinlägget blir någon dag försenad. Det läggs antingen upp imorgon eller på torsdag. 
 
 

—————

Vecka 7 - Goa Göteborg

23.02.2016 21:24

Nu är jag hemma igen efter ett par himmelska dagar i Göteborg. Förrutom fint sällskap bjöd staden på en massa god mat. Så här kommer veckans lista (något senare än vanligt) i form av recension på tre matställen som vi besökte. Bästa middagen var dock hemlagad, men det kommer jag berätta mer om i månadsinlägget, som kommer på måndag. 

 

VECKANS LISTA - TRE MATSTÄLLEN VÄRDA ATT BESÖKA I GBG:

 

1. Wrapped Burrito Bar

Wrapped Burrito Bar finns på flera ställen att besöka i staden. Den som vi valde ligger i närheten av Svenska Mässan, Liseberg och Universeum. Det är ett perfekt snabbmatstället att beställa sin lunch på och det är ju tänk att man främst ska kunna ta med det som take away, men det var väldigt mysigt att även sitta och äta på plats. Burrito Bar serverar kötträtter men även goda vegetariska och veganska alternativ. Man kan välja på burritos, nakna burritos (d.v.s. utan bröd) och sallader och det går att kombinera rätterna lite som man själv vill. Jag valde en burrito med jackfruit, korianderris, bönor och guacemole i. Mycket gott! Jag kanske inte skulle äta middag där men det är som sagt perfekt för lunch. Lite fräshare och godare än många andra snabbmatsställen! 

Betyg: 4,5/5 

             

 

2. Café mezemix

Även på detta stället blev det lunch. Precis som Wrapped Burrito Bar så serveras här olika rätter med kött i men det finns både vegetariska och helt veganska alternativ. Jag beställde en vegansk mezetallrik. Det påminde om många andra mezerätter, som jag har testat så det utmärkte sig inte jättemycket. Det var ändock mycket gott och kändes fräsht och som en lagom mättande lunch.

Betyg: 4/5

   

 

3. Blackbird

Blackbird är en helvegansk pub/restaurang, som ligger i Majorna. Det var kul att man kunde välja och vraka av hela menyn. Till förrätt beställde vi in en plocktallrik med cashewnötsost, knäckebröd, korv och annat smått och gott och en tallrik med chilipoppers. Det var så gott att vi dök på maten utan att fotografera. Dock blev vi lite besvikna på själva huvudrätten, som var en kikärtstempheburgare med wasabidressing och rödbetor. Wasabidressingen tog överhand och burgaren var något torr. Om jag besöker Blackbird någon mer gång så tror jag nog att jag håller mig till smårätterna och den goda ölen.

Betyg: 3,5/5

        

 

—————

Veckans inlägg?

21.02.2016 21:42

Jag tänkte bara meddela att denna veckas inlägg uteblir idag. Detta beror på att jag för tillfället befinner mig i Göteborg för att besöka några kompisar. Inlägget kommer istället nu på tisdag, när jag är hemma i Karlskrona igen. Då kan jag lova att det blir ett inlägg fullt med inspirerande Göteborgstips! 

—————

Vecka 6 - mammas bästa bakverk

14.02.2016 22:07

Som de flesta vet så har två mindre högtider infallit denna vecka, fettisdagen och alla hjärtans dag. För min del har det inneburit både semla och vaniljhjärtan. När det kommer till båda dessa bakverk så finns det ingen som gör de bättre än min kära moder. Därför innehåller veckans lista dessa två bakverk samt en annan av mina absoluta favoriter.  

 

VECKANS LISTA - MAMMAS BÄSTA BAKVERK:

 

1. Kanelkratrar (16 st)

Ingredienser:

25 g jäst

1 1/4 dl mjölk

ca 6 1/2 dl vetemjöl

1 krm salt

2 krm vaniljsocker

75 g rumsvarmt smör

2 msk socker

2 ägg

Fyllning:

75 g smör 

1 dl socker

1 1/2 tsk kanel 

1 ägg till pensling

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 250 grader. 

2. Mät upp mjölken och värm till ca 30 grader.

3. Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken. Tillsätt 2 1/2 dl mjöl, salt och vailjsocker. Arbeta ihop i minst 4-5 minuter, till en slät deg.

4. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter. 

5. Rör ihop rumsvarmt smör och socker lätt. Tillsätt äggen och häll äggsmeten över degen. Blanda väl och tillsätt resten av mjölet till en hanterbar deg. 

6. Ta upp degen på mjölat bord och forma en längd, som delas i 16 delar. Rulla släta bullar och lägg glest på två plåtar med bakpapper. Kavla eller tryck ut bullarna till plattor, 9-10 cm och gör en grop mitt på med mjölad tumme.

7. Rör smöret med socker och kanel och fördela i hålen. Låt bullarna jäsa utan bakduk i 10-12 minuter.

8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 9-10 minuter. 

 

 

2. Vaniljhjärtan (ca 18 st)

Ingredienser:

Mördeg:

200 g smör eller margarin 

1 1/2 dl socker

1 äggula

4 1/2 dl vetemjöl

Vaniljfyllning:

2 ägg

3 msk socker

2 msk majsstärkelse 

4 dl kaffegrädde

2 msk vaniljsocker

Garnering:

florsocker

 

Gör så här:

1. Hacka snabbt samman alla ingredienser till mördegen. Lägg den kallt att vila i minst 30 minuter, gärna längre.

2. Mät upp ägg, socker, majsstärkelse och grädde i en kastrull. Vispa samman och sjud upp under omrörning tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från värmen och kyl krämen över kallt vattenbad. Smaksätt med vaniljsocker. 

3. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj hjärtformade formar med smör.

4. Ta fram degen och kavla ut den tunt på mjölat bakbord. Skär ut bitar som är stora nog att passa formarna. Lägg ner degen i formarna och tryck till så att degen sluter tätt mot botten. Låt den överflödiga degen hänga över kanten. Lägg i en klick vaniljkräm. 

5. Skär ut en ny bit deg och lägg den ovanpå varje fyllt hjärta. Tryck till skarven runtom så att degen sluter tätt. Skär därefter av den överflödiga degen runtom. Samla ihop degresterna, kavla ut och fyll resterande formar på samma sätt.

6. Ställ formarna på bakplåt och stick hål med en gaffel så att ångan från krämen kan komma ut under gräddningen.

7. Grädda i mitten av ugnen i 12 minuter. Låt kakorna svalna en stund i formarna innan de försiktigt vänds och knackas ur. Strö florsocker över då kakorna ska serveras.

 

 

3. Semlor (ca 12 st)

Ingredienser:

3 dl mjölk 

75 g smör eller margarin

50 g jäst

1/2 dl strösocker

1/2 tsk salt

1 tsk stött kardemumma

9-10 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 ägg till pensling

florsocker till garnering

Fyllning:

100 msk mandelmassa

1 dl inkråm från bullarna 

2 msk mjölk

25 g mald skållad mandel

2 dl vispgrädde

 

Gör så här:

1. Värm mjölken till 37 grader. Häll den tillsammans med matfettet i en bunke och smula ner jästen. Blanda ner sockret, saltet och kardemumman.

2. Blanda samman mjölet och bakpulvret och arbeta in det i degvätskan till en smidig deg. Låt jäsa i ca 30 minuter. 

3. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Arbeta degen ordentligt, forma tolv runda bullar och ställ dem på bakplåtspapper. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter. 

5. Pensla bullarna med ägg och grädda dem i ugnen i 7-8 minuter. Låt dem kallna. Skär av lock på bullarna och ta ur inkråmet.

6. Grovriv mandelmassan och blanda den med inkråmet från bullarna, mjölken och den malda mandeln. Fördela fyllningen i bullarna.

7. Vispa grädden och lägg en klick på varje bull. Lägg på locken. Sikta över florsocker. 

 

—————

Vecka 5 - Overnight oats (davosgröt)

07.02.2016 21:43

Eftersom jag är inne i en ganska hektisk period så är det lite svårt att hinna med att förbereda/tillaga alla måltider och speciellt då frukosten. Det har därför varit väldigt praktiskt att jag denna veckan har hittat flera olika recept på så kallade "overnight oats", eller davosgröt som det heter på svenska. Man förbereder gröten kvällen innan med havregryn, någon vätska, chiafrön och diverse smaksättning och sedan låter man den stå att svälla över natten för att sedan äta den kall på morgonen med bär, frukt eller nötter till. Många av recepten som jag har testat är från USA och där använder man en annan måttenhet (cups), men jag har gjort mitt bästa för att omvandla det till deciliter. Här kommer veckans tre bästa recept på "Overnight oats"!

 

VECKANS LISTA - OVERNIGHT OATS/DAVOSGRÖT

 

1. Overnight oats med choklad- och kaffesmak

Ingredienser:

1 1/4 dl fiberhavregryn 

2 1/2 dl sojamjölk 

1/2-1 msk kakaopulver

1 tsk kaffepulver

1 tsk kanel

1-2 msk chiafrön 

1 pkt frysta hallon (250 g)

1 banan

 

Gör så här: 

1. Häll i havregryn, kakao- och kaffepulver och kanel i en glasburk (alternativt en djup skål) och blanda runt. 

2. Häll över sojamjölk och se till att havregrynen täcks med vätskan. 

3. Tillsätt chiafrön och halva paketet med hallon. Blanda försiktigt.

4. Sätt på ett lock på burken (alternativt plastfolie). Sätt in i kylen och låt stå över natten.

5. Ta ut burken på morgonen och ät gröten tillsammans med resterande del av hallonen och en skivad banan.  

 

 

2. Overnight oats med blåbärs- och kanelsmak

Ingredienser:

1 1/4 dl fiberhavregryn 

2 1/2 dl sojamjölk 

1 msk kanel

1-2 tsk råsocker eller brun farin (eller gör som jag och ta båda sockersorterna!) 

1-2 msk chiafrön 

1 pkt frysta blåbär (250 g)

1 banan

 

Gör så här:

1. Häll i havregryn, kanel och socker i en glasburk (alternativt en djup skål) och blanda runt. 

2. Häll över sojamjölk och se till att havregrynen täcks med vätskan. 

3. Tillsätt chiafrön och halva paketet med blåbär. Blanda försiktigt.

4. Sätt på ett lock på burken (alternativt plastfolie). Sätt in i kylen och låt stå över natten.

5. Ta ut burken på morgonen och ät gröten tillsammans med resterande del av blåbären och en skivad banan.  

 

 

3. Overnight oats med jordnötssmak 

Ingredienser:

1 1/4 dl fiberhavregryn 

2 1/2 dl mandelmjölk 

2 msk jordnötssmör

1-2 msk chiafrön 

1 banan

1/2- 1 dl cashewnötter 

 

Gör så här:

1. Häll i havregryn i en glasburk (alternativt en djup skål) och blanda runt. 

2. Häll över mandelmjölk och se till att havregrynen täcks med vätskan. 

3. Tillsätt chiafrön. Klicka i jordnötsmöret. Rör lite grann. Det är helt okej om jordnötssmöret inte är helt utblandat med vätskan. Tvärtom är det gott med lite klickar!

4. Sätt på ett lock på burken (alternativt plastfolie). Sätt in i kylen och låt stå över natten.

5. Ta ut burken på morgonen och ät gröten tillsammans med en skivad banan och cashewnötter.   

 

—————

Månaden som har gått - januari

31.01.2016 19:24

Årets första månad har varit intressant, eftersom jag vissa dagar känt mig väldigt inspirerad i köket och testat nya recept och i andra stunder har det varit så mycket på jobbet och med studier att jag knappt har orkat tänka på matlagning. I detta inlägg kommer jag dela med mig av månadens höjdpunkter i form av månadens vardagsmat, lyxmiddag och sötsak. Det som är lite roligt denna månaden är att det blir två recept på burgare, en som går ganska snabbt att göra och därför passar bra mitt i veckan och den andre lite lyxigare och som kräver mer tid och energi. Båda recepten behövs att exprimenteras med ytterligare för att bli så perfekta som jag vill ha dem. Jag vill ändå bidra med dessa recept och så får både jag och ni testa er fram.

 

Vardagsmat - Bön- och majsburgare med hemgjord dressing 

Den här burgaren blev riktigt god och jag gillade att solrosfröna och majskornen gav burgaren tuggmotstånd. Det stod i receptet att man skulle mosa kidneybönorna med en gaffel, men det var lite svårarbetat så efter ett tag mixade jag börnorna i en mixer. Resultatet blev tyvärr att bönorna blev alldeles för mosiga. Nästa gång jag gör detta recept kommer jag att mixa hälften av bönorna och mosa resten med en gaffel. Det kan vara bra att veta att jag var tvungen att tillsätta en hel del mjöl för att få burgarna att hålla ihop. Detta kan dock bero på att smeten var lite väl mosig. 

 

Ingredienser:

1 pkt kidneybönor

1/2 gul lök

1 vitlöksklyfta 

1/2-1 chilifrukt 

1 morot 

1/2 tsk curry

1 ägg

1/2 pkt fetaost

1 liten burk majs

1/2 dl solrosfrön

Eventuellt vetemjöl

1 dl majonäs 

1 msk ketchup 

1/2-1 krm tabasco

salt och svartpeppar

olja

1 tomat 

1 rödlök

sallad

hamburgebröd

 

Gör så här:

1. Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chili. Skala och riv morötter.

2. Fräs lök, vitlök och chili i 2 msk olja ca. 5 minuter utan att det tar färg. 

3. Tillsätt morot, curry och fräs ytterligare i några minuter.

4. Häll av och skölj kidneybönor. Mosa dem grovt i en skål med gaffel.

5. Smula fetaost. Blanda bönor, lökfräs, ägg, fetaost, majs, solrosfrön, salt och peppar i en skål.

6. Om smeten är för lös så tillsätt vetemjöl. 

7. Forma till biffar. Stek i olja i några minuter på varje sida.

8. Rör ihop majonäs, ketchup, tabasco, lite olivolja och salt i en skål.

9. Skiva tomat. Skala och skiva rödlök i skivor.

10. Servera burgarna med tomat, rödlök, sallad, dressing och hamburgebröd. 

 

Lyxmiddag - Friterade portabelloburgare

Detta recept är hämtat från en av mina favoritmatbloggar (www.javligtgott.se). Burgaren blev väldigt god, dock så tyckte jag att det blev lite väl mycket med dubbelpanering så nästa gång kommer jag nog bara göra en enkelpanering. Jag kryddade burgaren lite annorlunda så den passade mina smaker. Jag gjorde dessutom en BBQ-sås och en mango- och avokadosalsa som var goda till. BBQ-såsen hittar du på en av mina gamla inlägg (https://min-vegetariska-varld.webnode.se/news/arets-sommarfest/).

Ingredienser:

4-5 st medelstora portabellosvampar

1 liten gullök

2 klyftor vitlök

1 krm chiliflakes eller pulver

1-2 krm rökt paprikapulver

1 kvist färsk rosmarin eller 1 krm torkad

ca 1/2-1 dl ströbröd (testa dig fram)

1 msk potatismjöl

1/2 svampbuljongtärning

skal från 1/2 citron

olja eller smör att steka i

1 dl vetemjöl

1- 1 1/2 dl öl

2 dl pankoströbröd 

salt och peppar

1 1/2- 2 l frityrolja

1 avokado

1 mango

farinsocker

örtsalt

cayenepeppar

chilipulver

sallad

hamburgebröd

 

Gör så här:

1. Hacka löken, vitlöken och rosmarin fint. 

2. Rensa och hacka svampen i ca 1×1 cm stora bitar. Börja med att steka svampen på hög värme i matfett tills den får färg och vätskan avdunstat. Sänk värmen och ha i mer matfett, lök och kryddor samt buljong. Låt steka tills löken blivit mjuk.

3. Häll svamp och lökröran ner i en bunke och blanda ner potatismjöl och precis så mycket ströbröd så att det går att forma biffar som inte faller sönder när du kramar dem hårt med händerna. Om du har för mycket ströbröd här så blir konsistensen alldeles för soggig, och har du för lite så håller de inte ihop. Så var lite försiktig.

4. Blanda mjöl, öl, salt och peppar i en djup tallrik. Häll upp pankoströbröd i en annan. Forma till 3-4 burgare med händerna och lägg dem försiktigt först ner i mjölblandningen så de täcks. Därefter täcker du dem med panko, sen ner i mjölröran igen och sist på med ett sista lager panko. 

5. Låt biffarna vila i ca. 10 minuter innan du friterar dem. 

6. Fritera biffarna i en fritös tills dem blir gyllenbruna.

7. Skala och dela mango in mindre kuber. Lägg mangon i en skål och tillsätt kryddor. Skala avokado och skär i mindre bitar. Vänd försiktigt ner avokadon i skålen med mangoröran.

8. Servera burgarna med mango- och avokadosalsa, sallad, någon passande sås (t.ex. BBQ-sås) och hamburgebröd. 

 

Månadens söta - sockermunkar

I något tidigare inlägg så berättade jag om när jag och min mor gjorde egna munkar. Vi använde oss av ett roligt redskap som kallas för gullringen. Man häller ner smeten i gullringen, som sedan formar den till munkar innan den friteras. Den ser ut så här: 

Ingredienser:

1 ägg

1 1/4 dl strösocker

1 tsk citronsaft

rivet skal från 1/2 citron

2 dl grädde eller mjölk (utgå från denna mängd och tillsätt mer vätska eftersom om det likanar mer en deg än en smet.)

1/2 tsk bakpulver

1 msk smält smör eller flytande margarin 

5 dl vetemjöl 

1 1/2-2 l frityrolja

strösocker att doppa munkarna i 

 

Gör så här:

1. Rör ihop ägg, socker, citronsaft och -skal. 

2. Rör ner resten av ingredienserna till en slät smet. 

3. Häll lite smet i taget i gullringen. 

4. Värm oljan till ca. 180 grader i din fritös.

5. Klicka i smeten i den varma oljan. När munkarna är fint gyllenbruna så tar du upp dem och lägger dem på hushållspapper så överflödig olja rinner av. 

6. Rulla i socker när munkarna har svalnat något. 

 

—————

Vecka 4 - Vegomjölk

31.01.2016 18:50

Eftersom veckans och månadens inlägg infaller på samma dag, så blir listan för denna vecka ganska kort och enkel. På senare tid har jag blivit väldigt förtjust i olika vegetariska alternativ till mjölk. Det innebär inte att jag utesluter vanlig mjölk, men det är kul att det finns olika alternativ att välja på. Här kommer mina favoriter för tillfället. 

 

VECKANS LISTA - VEGOMJÖLK:

1. Mandelmjölk - Detta är min absoluta favorit, dels för att den är så god att dricka bara som den är och dels för att fungerar så bra i både matlagning och när man bakar. Den har en naturlig sötma och nötsmaken tilltalar mig utan att den tar överhand till skillnad från exempelvis cashewnötsmjölk. 

2. Sojamjölk - Detta är en klassiker och det finns en anledning till det. Den är proteinrik och fungerar utmärkt i matlagning, bakning eller i en kopp kaffe. Däremot är jag inte överdrivet förtjust att dricka den bara som den är. 

3. Kokosmjölk - Jag älskar smaken av kokos och av den anledningen tycker jag att om denna dryck. Den fungerar väldigt bra i smoothies eller i asiatisk matlagning. Däremot är det en väldigt tydlig smak och kan därför bli lite tjatig om man dricker mycket av den. 

 

—————

Vecka 3 - Smoothievecka

24.01.2016 21:13

Den här veckan har jag gått helt bananas på smoothies, så därför blir veckans lista på just det ämnet. Jag säger inte att det är de absolut top tre någonsin eller att jag aldrig kommer göra några fler inlägg på just detta tema, men det får bli en lista över de bästa från denna vecka. 

 

VECKANS LISTA - SMOOTHIES 

1. Hallonsmoothie 

Ingredienser:

3 dl sötad mandelmjölk 

1 banan

100-125 g frysta hallon 

(Eventuellt flytande honung och vatten)

Gör så här: 

1. Mixa alla ingredienser med en stavmixer.

2. Smaka av med lite honung vid behov. Dock är mandelmjölken och bananen väldigt söta, så jag brukar inte tycka att det behövs. Tillsätt även vatten om du upplever att smoothien blir för tjock. 

 

2. Jordgubbssmoothie med smak av kokos

Ingredienser:

2 dl kokosmjölk (drickbar sådan och inte i burk)

1 dl sojamjölk

2 dl färska eller frysta jordgubbar 

1/2-1 tsk rörsocker

kokosflingor

Gör så här:

1. Mixa kokos-, sojamjölk, jordgubbar och råsocker med en stavmixer.

2. Häll upp i glas och strö lite kokosflingor ovanpå. 

 

3. Mangosmoothie med kardemumma 

Ingredienser:

2 dl cashew- eller mandelmjölk 

1 banan

225 g fryst tärnad mango 

1/2 lime 

1/2-1 tsk kardemumma 

(Eventuellt flytande honung och vatten.)

Gör så här:

1. Pressa lime.

2. Mixa mjölk, banan, mango och limesaft med en stavmixer. 

3. Smaka av med kardemumma.  

4. Smaka av med lite honung vid behov. Tillsätt vatten om smoothien blir för tjock. 

 

Observera att samtliga mått är ungefärliga! Prova dig fram så att du får den smak och konsistens/tjocklek på smoothien, som du tycker är bäst.

 

—————

Vecka 2 - Vardagsstress

17.01.2016 21:38

Denna vecka har varit ganska tuff, eftersom jag har haft mycket att göra både på jobbet och med mina studier. Det här gav mig dock inspiration för veckans lista. Vi har nog alla haft en sådan period då det bara är mycket och då har man inte jättemycket tid för matlagning. Man vill att det ska gå snabbt, samtidigt är det kanske inte alltid är så kul med varken snabbnudlar, pasta & ketchup eller gröt. Här kommer därför veckans lista på tre maträtter, som jag lovar inte tar mer än 15 minuter. Samtliga recept är beräknade för 4 personer/portioner. 

 

VECKANS LISTA - SNABBLAGADE RÄTTER: 

1. Avokadosoppa med vegokaviar och crème fraiche (Tillagningstid: ca. 5 min) 

Ingredienser:

2 stora avokados 

1 msk citronsaft 

6 dl grönsaksbuljong (kall eller ljummen)

1 pressad vitlöksklyfta

1-2 krm sambal olek 

örtsalt

4 msk crème fraiche eller vegofraiche

3-4 msk vegokaviar

Gör så här:

1. Skala och ansa avokadon.

2. Mixa avokadon med  citronsaft med mixerstav.

3. Tillsätt buljong och fortsätt mixa soppan.

4. Smaka av med vitlök och kryddor.

5. Lägg i en klipp crème fraiche och toppa med vegokaviar. 

 

2. Varm delikatessmacka (Tillagningstid: ca. 10 min)

Ingredienser: 

8 skivor vitt bröd

2 msk fransk ljus senap

1 gul lök (eller rödlök)

1 burk med grillad paprika 

150 g gorgonzola (eller annan smakrik ost, antingen av mjölk eller helt växtbaserad)

40 g rucolasallad

ca 2 msk olivolja eller flytande margarin 

salt och peppar 

Gör så här: 

1. Bre senapen jämnt på brödskivorna.

2. Skiva lök och paprika tunt och fördela över fyra av brödskivorna. Salta och peppra.

3. Skär osten i skivor och lägg ovanpå paprikan tillsammans med rucola. Lägg sist över de återstående brödskivorna.

4. Ringla över olja/margarin och grilla i smörgåsjärn. 

 

3. Pasta med pesto (Tillagningstid: ca. 15 min) 

Ingredienser: 

pasta

1 kruka basilika 

1-2 vitlösklyftor 

1/2 dl pinjenötter

1/2 dl riven parmesan 

5-6 msk olivolja

Gör så här:

1. Koka upp pastavatten.

2. Koka pasta enligt anvisning på förpackning.

3. Mixa alla ingredienser i en mixer. Späd eventuellt med lite hett vatten.

4. Blanda pesto med den nykokta pastan. 

(Vegantips: Tag dubbla mängden pinjenötter istället för ost!) 

—————

Vecka 1 - Nya utmaningar

10.01.2016 17:37

Under den gångna veckan har jag bland annat roat mig med att testa att göra munkar för allra första gången. Jag och morsan har pratat om det ganska länge och nu blev det äntligen av! Vi använde oss av ett litet redskap som heter "Gullringen" för att forma munkarna. På grund av denna lilla mackapär var det roligt hela tiden att göra munkarna och det blir säkert fler tillfällen i framtiden.

Att få testa något nytt i köket fick mig att fundera lite på vad för fler maträtter och tillagningsätt som jag skulle vilja testa under 2016. Årets allra första lista blir därför på rätter som jag ser som något utmanade eller utöver det vanliga och som jag aldrig provat förut men skulle vilja testa under det kommande året. Jag tänkte att det kan vara kul att blicka framåt och sedan får det bli en utvädering under slutet av 2016, så får vi se om jag faktiskt testat något av det som finns på listan här nedanför.

 

VECKANS LISTA - NYA SPÄNNANDE RÄTTER ATT TESTA ÅR 2016:

1. "Fruit sushi" - Jag fullkomligt älskar både att göra och äta sushi! Jag tycker att det är roligt för att denna rätt har en bestämd grund och teknik, men det går att exprimentera med smaker i alla oändlighet. Dock har jag aldrig testat på att göra efterrättsvarianten, den så kallade fruktsushin. Den innehåller precis som den vanliga sushin ris men man smaksätter den med bland annat kokosmjölk. Anledningen till att jag skulle vilja testa denna efterrätt att jag är väldigt nyfiken på hur det skulle smaka. Jag tänker inte förklara mer om denna efterrätt, utan om ni är nyfikan så hänvisar jag istället till en video.

https://www.youtube.com/watch?v=VikLK_lE9xA

2. Dumplings - Detta är en maträtt, som jag länge funderat på att göra men av olika anledningar har det inte blivit av. År 2016 är kanske året som jag ska testa på att både ångkoka och fritera dessa små knyten? Om det är någon i min närhet som sitter inne på ett bra vegetarisk recept på dumlings så får ni jättegärna dela med er!

3. Egentillverkad vegetarisk korv - Ja, jag vet vad ni tänker - kan det bli mer hipster än så här? Nej, jag tror inte det. Faktum kvarstår dock att jag äger en hushållsassistent som också har funktionen att kunna stompa korv. Jag tvivlar på om detta någonsin kommer blir av, men ingenting är ju omöjligt. Kanske får jag ett ryck i år och specialbeställer vegetariskt fjälster från USA och sedan går jag loss och gör diverse olika sorters vegkorv.

 

Ni som undrar över de här munkarna som jag gjorde i veckan, så kommer recept och bilder på det inom en snar framtid!

—————