Årets första månad har varit intressant, eftersom jag vissa dagar känt mig väldigt inspirerad i köket och testat nya recept och i andra stunder har det varit så mycket på jobbet och med studier att jag knappt har orkat tänka på matlagning. I detta inlägg kommer jag dela med mig av månadens höjdpunkter i form av månadens vardagsmat, lyxmiddag och sötsak. Det som är lite roligt denna månaden är att det blir två recept på burgare, en som går ganska snabbt att göra och därför passar bra mitt i veckan och den andre lite lyxigare och som kräver mer tid och energi. Båda recepten behövs att exprimenteras med ytterligare för att bli så perfekta som jag vill ha dem. Jag vill ändå bidra med dessa recept och så får både jag och ni testa er fram.
Vardagsmat - Bön- och majsburgare med hemgjord dressing
Den här burgaren blev riktigt god och jag gillade att solrosfröna och majskornen gav burgaren tuggmotstånd. Det stod i receptet att man skulle mosa kidneybönorna med en gaffel, men det var lite svårarbetat så efter ett tag mixade jag börnorna i en mixer. Resultatet blev tyvärr att bönorna blev alldeles för mosiga. Nästa gång jag gör detta recept kommer jag att mixa hälften av bönorna och mosa resten med en gaffel. Det kan vara bra att veta att jag var tvungen att tillsätta en hel del mjöl för att få burgarna att hålla ihop. Detta kan dock bero på att smeten var lite väl mosig.
Ingredienser:
1 pkt kidneybönor
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2-1 chilifrukt
1 morot
1/2 tsk curry
1 ägg
1/2 pkt fetaost
1 liten burk majs
1/2 dl solrosfrön
Eventuellt vetemjöl
1 dl majonäs
1 msk ketchup
1/2-1 krm tabasco
salt och svartpeppar
olja
1 tomat
1 rödlök
sallad
hamburgebröd
Gör så här:
1. Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chili. Skala och riv morötter.
2. Fräs lök, vitlök och chili i 2 msk olja ca. 5 minuter utan att det tar färg.
3. Tillsätt morot, curry och fräs ytterligare i några minuter.
4. Häll av och skölj kidneybönor. Mosa dem grovt i en skål med gaffel.
5. Smula fetaost. Blanda bönor, lökfräs, ägg, fetaost, majs, solrosfrön, salt och peppar i en skål.
6. Om smeten är för lös så tillsätt vetemjöl.
7. Forma till biffar. Stek i olja i några minuter på varje sida.
8. Rör ihop majonäs, ketchup, tabasco, lite olivolja och salt i en skål.
9. Skiva tomat. Skala och skiva rödlök i skivor.
10. Servera burgarna med tomat, rödlök, sallad, dressing och hamburgebröd.
Lyxmiddag - Friterade portabelloburgare
Detta recept är hämtat från en av mina favoritmatbloggar (www.javligtgott.se). Burgaren blev väldigt god, dock så tyckte jag att det blev lite väl mycket med dubbelpanering så nästa gång kommer jag nog bara göra en enkelpanering. Jag kryddade burgaren lite annorlunda så den passade mina smaker. Jag gjorde dessutom en BBQ-sås och en mango- och avokadosalsa som var goda till. BBQ-såsen hittar du på en av mina gamla inlägg (https://min-vegetariska-varld.webnode.se/news/arets-sommarfest/).

Ingredienser:
4-5 st medelstora portabellosvampar
1 liten gullök
2 klyftor vitlök
1 krm chiliflakes eller pulver
1-2 krm rökt paprikapulver
1 kvist färsk rosmarin eller 1 krm torkad
ca 1/2-1 dl ströbröd (testa dig fram)
1 msk potatismjöl
1/2 svampbuljongtärning
skal från 1/2 citron
olja eller smör att steka i
1 dl vetemjöl
1- 1 1/2 dl öl
2 dl pankoströbröd
salt och peppar
1 1/2- 2 l frityrolja
1 avokado
1 mango
farinsocker
örtsalt
cayenepeppar
chilipulver
sallad
hamburgebröd
Gör så här:
1. Hacka löken, vitlöken och rosmarin fint.
2. Rensa och hacka svampen i ca 1×1 cm stora bitar. Börja med att steka svampen på hög värme i matfett tills den får färg och vätskan avdunstat. Sänk värmen och ha i mer matfett, lök och kryddor samt buljong. Låt steka tills löken blivit mjuk.
3. Häll svamp och lökröran ner i en bunke och blanda ner potatismjöl och precis så mycket ströbröd så att det går att forma biffar som inte faller sönder när du kramar dem hårt med händerna. Om du har för mycket ströbröd här så blir konsistensen alldeles för soggig, och har du för lite så håller de inte ihop. Så var lite försiktig.
4. Blanda mjöl, öl, salt och peppar i en djup tallrik. Häll upp pankoströbröd i en annan. Forma till 3-4 burgare med händerna och lägg dem försiktigt först ner i mjölblandningen så de täcks. Därefter täcker du dem med panko, sen ner i mjölröran igen och sist på med ett sista lager panko.
5. Låt biffarna vila i ca. 10 minuter innan du friterar dem.
6. Fritera biffarna i en fritös tills dem blir gyllenbruna.
7. Skala och dela mango in mindre kuber. Lägg mangon i en skål och tillsätt kryddor. Skala avokado och skär i mindre bitar. Vänd försiktigt ner avokadon i skålen med mangoröran.
8. Servera burgarna med mango- och avokadosalsa, sallad, någon passande sås (t.ex. BBQ-sås) och hamburgebröd.

Månadens söta - sockermunkar
I något tidigare inlägg så berättade jag om när jag och min mor gjorde egna munkar. Vi använde oss av ett roligt redskap som kallas för gullringen. Man häller ner smeten i gullringen, som sedan formar den till munkar innan den friteras. Den ser ut så här:

Ingredienser:
1 ägg
1 1/4 dl strösocker
1 tsk citronsaft
rivet skal från 1/2 citron
2 dl grädde eller mjölk (utgå från denna mängd och tillsätt mer vätska eftersom om det likanar mer en deg än en smet.)
1/2 tsk bakpulver
1 msk smält smör eller flytande margarin
5 dl vetemjöl
1 1/2-2 l frityrolja
strösocker att doppa munkarna i
Gör så här:
1. Rör ihop ägg, socker, citronsaft och -skal.
2. Rör ner resten av ingredienserna till en slät smet.
3. Häll lite smet i taget i gullringen.
4. Värm oljan till ca. 180 grader i din fritös.
5. Klicka i smeten i den varma oljan. När munkarna är fint gyllenbruna så tar du upp dem och lägger dem på hushållspapper så överflödig olja rinner av.
6. Rulla i socker när munkarna har svalnat något.


