Blogg

Vecka 17 och 18 - kryddväxter och nyttiga alternativ

08.05.2016 21:49

Eftersom jag var bortrest förra söndagen så blev det inget inlägg då. Därför blev det två listor denna gång.

 

VECKANS LISTA (VECKA 17) - KRYDDVÄXTER

Nu när det börjar bli varmare utomhus är det dags att fixa i ordning balkonger, rabatter och uteplatser. Jag har lite kvar att fixa med innan min balkong är helt iordninggjord, men jag har planterat en hel del olika kryddväxter. Denna lista kommer därför innehålla mina favoritkryddor att odla själv, antingen på balkong eller i en trädgård. 

1. Rosmarin

Detta är en tålig växt, som klarar både varmare och kallare temperaturer samt torka och regn. Dessutom är den allsidig och passar i all sorts matlagning: klyftpotatis, såser, marinader, soppor, potatissallader etc.

 

2. Citrontimjan 

Precis som rosmarin är även detta en tålig växt, som passar i diverse maträtter. Personligen föredrar jag citrontimjan framför vanlig eftersom den känns lite fräschare. 

 

3. Gräslök

Gräslök är helt fantastisk, eftersom den är flerårig. Den gräslöksplanta som finns vid familjens sommarstuga har funnits där i åratal och är lika fin varje år. Dessutom vet jag inte vilken annan krydda som känns mer somrig än gräslöken. Så god till nypotatis, på smörgåsen och i potatissallader. 

 

 

VECKANS LISTA (VECKA 18) - NYTTIGA ALTERNATIV

Jag har på sista tiden försökt komma i form och får hjälp och stöd av min gode vän och PT Erik. Jag har denna månad fått som uppdrag att publicera några nyttiga recept på denna blogg. Jag tänker denna gång lista lite nyttigare alternativ till några sötsaker/snacks. Missuppfatta mig rätt - jag fullkomligen älskar kakor, chips, choklad och fet och onyttig mat och det är helt okej att unna sig ibland. Fast det är väl just det som är grejen, att verkligen unna sig vid några tillfällen och inte göra det till en daglig vana. Fast vad gör man om man blir så där söt- eller saltsugen? Här kommer tre tips på vad man kan välja istället för de onyttiga alternativen. 

 

1. Istället för äppelpaj: stekta äppelskivor med kanel

Stek skivad äpple i kokosolja och smaka av med kanel. Supergott med keso, kvarg eller yoghurt. Detta passar både till frukost och som mellanmål. Detta var ett tips, som jag fått av Erik och jag måste erkänna att jag var skeptisk innan jag testat, men jag måste erkänna att det smakar otroligt gott!

 

2. Istället för chips och dipp: grönsaker med kvargdipp

För att stilla det där saltbehovet som jag ibland får om kvällarna väljer jag istället att dippa diverse grönsaker i en dipp gjord på kvarg. Mer proteinrikt, inte så fett och betydligt nyttigare! Om dippen blir för tjock spä med lite vatten eller mjölk.

 

3. Istället för ostbågar, chips eller jordnötsringar: Majsbröd med lite smör och några avokadoskivor 

Detta "bröd" innehåller varken gluten, mjölk, ägg eller soja och passar därför allergiker och veganer alldeles utmärkt. Mitt favoritpålägg är avokado. Den mjuka avokado passar så bra till det spröda majsbrödet. 

 

—————

Vecka 16 - lasagne

24.04.2016 21:11

Nu i veckan lagade jag en lasagne med spenat, chevréost, zucchini och tomat och jag tänkte dela med mig av det receptet samt på två andra sorters lasagner. Tyvärr har jag bara bild på den lasagne, som jag gjorde nu i veckan, men jag lovar att de andra två är riktigt smaskiga de också!

 

 

VECKANS LISTA - LASAGNE

 

1. Lättlagad lyxlasagne med trattkantareller

Ingredienser:

2 1/2 dl torkade trattkantareller

3 dl matlagningsgrädde

3 dl riven lagrad ost

2 dl lätt-crème fraiche

2 dl kesella/kvarg

12 färska lasagneplattor 

smör till stekning och till formen

salt och peppar

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Blötlägg svampen i ca. 15 minuter och spara blötläggningsvattnet. Krama vattnet ur svampen och hacka dem grovt. 

3. Hetta upp lite smör i en stekpanna och fräs svampen lätt. Krydda med salt och peppar. Häll på grädden och låt koka ihop något. Spä eventuellt med lite av det sparade blötläggningvattnet. 

4. Rör samman osten med crème fraichen och kesellan.

5. Smörj en eldfast form. Börja med att bre lite av kesellablandningen i botten på formen. 

6. Täck med ett lager lasagneplattor. Häll på hälften av svampsåsen. Klicka lite av kesellablandningen över. Lägg på ett lager lasagneplattor. Häll på resten av svampsåsen och några klickar av kesellan. Täck med ett sista lager plattor och bre på kesellan som är kvar. Hyvla eventuellt lite smör över.

7. Grädda lasagnen i ugnen i ca. 20 minuter. 

 

 

2. Spenat- och chevrélasagne

Ingredienser:

lasagneplattor

1 gul lök

1 påse babyspenat

olivolja

1/2-1 zucchini

1 tomat

1 kula mozarellaost 

1 paket chevréost

2 dl mjölk

3-4 soltorkade tomater

salt och peppar

eventuellt  2 tsk torkad basilikakrydda

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skölj spenaten. Skala och hacka löken. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök och spenat.

3. Gör en ostsås genom att mixa chevréost, mjölk och soltorkade tomater med en stavmixer. Krydda med salt och peppar och eventuellt torkad basilikakrydda.

4. Skär zucchini på längden i tunna skivor med en osthyvel. Skär tomaten i så tunna skivor som möjligt. Skär mozzarella i skivor.

5. Varva lasagneplattor, ostsås, spenatröra samt zucchini- och tomatskivor i en ugnssäker form. Börja och avsluta med ostsåsen. Fördela mozzarella överst. 

6. Grädda i mitten av ugnen i ca. 20 minuter. 

 

3. Rotfruktslasagne med hetta

Ingredienser:

lasagneplattor

1/2 gul lök

2 vitlöksklyftor

4-5 st jordärtkockor

1 pkt kikärtor

1/2-1 chilifrukt

1/2-1 pkt krossade tomater

1 msk tomatpur

2 1/2 dl vatten

3 dl vispgrädde

1 1/2 msk msk maizenamjöl 

1 pkt riven ost (150 g)

smör

salt och peppar

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skala och hacka lök. Skala och pressa vitlök.

3. Skala och riv jordärtskockor. Kärna ur och finhacka chilifrukt. Skölj kikärtor. 

4. Fräs lök och vitlök i smör i en större kastrull. Låt jordärtskockorna fräsa med lökhacket. Tillsätt chilifrukt, kikärtor, krossade tomater, tomatpuré, salt och peppar. Låt rotsaksröran puttra under lock på svag värme i ca. 15 minuter.

5. Gör en ostsås genom att vispa ihop mjöl, grädde och vatten i en kastrull. Låt koka upp under omrörning i några minuter. Rör ner riven ost. Smaka av med salt och peppar.

6. Varva lasagneplattor, ostsås och rotfruktsröran i en smord ugnssäker form. Avsluta med ett lager sås. 

7. Grädda längst ner i ugnen i ca. 30 minuter.

 

 

 

 

 

—————

Vecka 14 och 15 - veganchips och smörgåspålägg

18.04.2016 20:15

Nu undrar ni förstås om jag tappat stinget och kommer göra en "favorit" i repris och sluta blogga tvärt. Jag lovar att så inte är fallet. Dock har det varit väldigt mycket de två senaste veckorna, så jag har varken hunnit eller orkat skriva något inlägg. Denna vecka följer jag upp med ett inlägg med två listor, som kompensation för att det inte blev något förra veckan. Denna gång blir det tips på både veganchips och smörgåspålägg.

 

VECKANS LISTA (VECKA 14) - VEGANCHIPS

Jag inspireras lite av förra inlägget då jag listade tre olika godismärken utan gelatin, men denna gång blir det tips på chips som är veganvänliga. Ett hett tips om man ska bjuda hem en vegan på lite snacks och inte vill köra på det säkra kortet "salta chips". 

 

1. Svenska Lantchips, Gräddfil och lök

Va, skrev hon fel nu? Den här innehåller väl mjölkpulver? Det är ju för tusan gräddfilssmak! Icke sa nicke, denna otippade chipssmak innehåller inga mjölkprodukter utan är faktiskt veganvänlig. Detta är en av mina absoluta favoriter. Så gott! Observera dock att det måste vara den smaken med gräddfil OCH lök. Den som bara heter gräddfil är tyvärr inte lämplig för veganer. 

 

2. OLW eller Estrella, Grill 

De flesta av oss har väl någon gång mumsat på OLW:s eller Estrellas grillchips, men jag tror inte alla vet om att de är veganska. Fast nu vet ni! 

 

 

3. OLW eller Svenska Lantchips, Dill och gräslök 

Dessa känns också ganska otippade på denna listan. Länge trodde jag de innehöll mjölkpulver, men så är ju inte fallet. Det är bara för alla veganer att mumsa på! 

 

Detta är några av de vanligaste förekommande veganchipsen i de flesta mataffärer. Det finns givetvis flera andra, men jag tror nog att vi börjar med dessa och sparar de andra tipsen till ett framtida inlägg. 

 

 

VECKANS LISTA (VECKA 15) - SMÖRGÅSPÅLÄGG

I lördags var jag hembjuden till min bror och svägerska för lite kvällsfika med frallor och jättegod kaka. Jag fick då frågan om vegetariska smörgåspålägg och tänkte här tipsa om tre som är lätta att hitta i (nästan) alla mataffärer. Ja, jag vet - ost och diverse grönsaker funkar alltid, men det kan ju vara lite kul att variera det lite. 

 

1. Jordnötssmör 

Jag tror att många glömmer bort att jordnötssmör faktiskt är riktigt gott ha på mackan och jag kan ju tala om att detta smörgåspålägg är lämpligt såväl för vegetarianer som för veganer. Jag har testat flera olika märken och har faktiskt inte hittat något, som inte är helt vegansk. 

 

2. Tartex

Tartex är en vegetabilisk smörgåspastej som är väldigt god på mackan med t.ex. inlagd (eller vanlig) gurka. Den finns i flera smaker såsom, naturell, örter, champinjon, chili med mera. De vanligaste i de flesta matbutikerna är dock den naturella eller den med örter. Jag är inte så förtjust i den naturella utan rekomenderar att välja en med smak.

 

3. Tahini 

Tahini är en sesampasta som främst används när man gör hummus eller i andra mellanösternrätter, men jag kan tala om att den fungerar alldeles utmärkt även på smörgåsen! 

 

—————

Vecka 13 - gelatinfritt godis

09.04.2016 23:07

Denna gång kommer inlägget väldigt sent. Jag har haft ett ämne i åtanke men pågrund att det har varit en väldigt intensiv jobbvecka har jag varken hunnit eller orkat skriva. Jag har dock tänkt skriva om godis. Det har ju relativt nyligen varit påsk och då blir det ju en hel del godis. Min familj har blivit riktig duktig på att hitta gelatinfritt godis, men jag tänkte att jag skulle tipsa andra om vad man kan köpa för godis, som inte innehåller gelatin. Detta kan ju vara ett använtbar tips om man har någon i sin närhet, som inte äter gelatin oavsett om de är veganer eller vegetariener eller inte gör det av religösa anledningar. 

 

VECKANS LISTA - GELATINFRITT GODIS 

 

1. Djungelvrål

Jag vet inte om folk är så medvetna om detta men detta saltsöta lakritsgodis är helt fritt från klövar och hovar och annat läskigt. Jag älskar verkligen djungelvrål och köper det alltid när det är dags för ett biobesök.  

 

 

2. Vegetarian vanilla mallows 

När jag var yngre var jag inte alls förtjust i marshmallows. Som vuxen började jag däremot leta efter ett vegetarisk alternativ till marshmallows, då jag ville ha det vid grillpartyn och liknande. Jag fann då detta godis och det är så gott, oavsett om man sätter det på grillpinnen, använder det vid bakning eller bara äter dem som de är. Det är lite svårt att få tag på, fast jag brukar köpa hem några påsar när jag är i vegobutiken Astrid & aporna i Malmö. 

 

 

3. Bubs sortiment med "skallar"

Detta är för mig ett relativt nytt godis, men jag tror det kommer bli en klar favorit eftersom de finns i många olika sorters smaker - cocacola, hallon/lakrits, sura etc. 

 

 

—————

Månaden som har gått - mars

03.04.2016 11:28

Som vanligt när det gäller månadsinläggen, kommer det tips på både snabblagad vardagsmat och en lite mer lyxig middag. Jag har dock tänkt byta ut "månadens söta" mot "månadens salta", denna gång. Så kommer det nog att vara under årets gång, att jag varierar mig mellan sötsaker såsom godis och kakor och saltare tilltugg i form av snacks. Fast nog om det nu - låt oss titta på mina tre höjdpunkter för mars månad! 

 

 

Vardagsmat - Medelhavssoppa

Som jag har berätta någon gång förut så får jag hem en matkasse varannan vecka och en av dessa kassar innehöll bland annat recept och ingredienser på en alldeles ljuvlig soppa. Lättlagad, smakrik och ganska nyttig. Dessutom tror jag att det är en bra soppa om man vill introducera linser för någon som är lite skeptisk till denna råvara, eftersom man mixar soppan slät och den innehåller så många andra smaker. 

Ingredienser:

1/2 gul lök

1 vitlöksklyfta

1/4 vitkålshuvud

1/2 påse röda linser (ca. 200 g)

1 påse saffran (1/2 g)

1 pkt krossade tomater (ca. 500 g)

1 grönsaksbuljongtärning

1 apelsin

6 dl vatten

1/2 tsk sambal oelek

1 burk yoghurt (vanlig eller sojabaserad)

1 zucchini

1 dl solrosfrön

olivolja

salt

 

Gör så här:

1. Skala, dela och hacka lök och vitlök. Grovhacka vitkålen.

2. Fräs lök, vitlök och kål i olja i en stor kastrull ca 5 minuter.

3. Dela apelsinen och pressa 1/2 dl apelsinsaft. 

4. Tillsätt linser, saffran, krossade tomater, buljongtärning, apelsinsaft och vatten i kastrullen.

5. Koka upp och låt koka under lock tills grönsakerna och linserna är mjuka. 

6. Mixa soppan slät. Krydda med sambal oelek och smaka av med salt.

7. Riv zucchinin fint. Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna. Blanda zucchini, solroskärnor, olivolja och salt.

8. Servera soppan i djupa tallrikar och toppa med en klick yoghurt och zucchiniröran. 

 

 

Lyxmiddag - tapas

Eftersom både jag och min mamma har haft påsklov, så passade vi på att åka ner till Malmö, bland annat för att se den helt fantastiska Billy Elliot-musikalen på Malmö Opera. Innan musikalen åt vi på restaurang Davidshall. De har flera olika tapasrätter så det är bara att kombinera precis som man vill. Det passar både vegetarianer och köttätare. Min absoluta favorit av de tapasrätter som vi beställde in var en otroligt krämig och smakrik risotto. Så gott! 

Jag länkar till restaurangens hemsida här, för de som tycker det kan vara av intresse: www.restaurangdavidshall.se/index.asp

 

Månadens salta - jalapeño poppers 

Denna månad har jag testat att göra mina egna snacks i form av så kallade jalapeño poppers. Jag inspirerades av ett recept från Vego-magasinet. Dock använde jag schalottenlök då jag tycker gul lök är lite väl skarp i smaken när det kommer till detta ändamål. Gå in och titta på den youtube-video som jag länkar till så ser ni hur ni ska gå tillväga för att göra dessa läckerheter!

www.youtube.com/watch?v=wQMzRE0BeoU

 

—————

Vecka 12 - plockmat

28.03.2016 22:43

Eftersom det har varit påsk och jag och min familj har en tendens att gå "bananas" när det kommer till familjemiddagar så har jag nu ätit bufémat i dagarna tre. Inte mig emot egentligen, eftersom jag älskar middagar där man kan välja blanda många små rätter. I detta inlägg tänkte jag dela med mig av tre smårätter som passar såväl som aptitretare som på ett smörgåsbord. 

 

 

VECKANS LISTA - PLOCKMAT

 

1. Västerbottenrutor

Ingredienser:

200 g västerbottenost, riven

1 rulle kyld smördeg (250 g)

3ägg

2 dl crème fraiche

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

Garneringsförslag:

1 liten rödlök, hackad

1 1/2-2 dl gräddfil eller smetana 

100 g vegkaviar 

1 ask smörgåskasse 

dill

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Rulla ut smördegen och lägg i en ugnssäker form (ca. 20x30 cm).

3. Förgrädda botten ca. 10 minuter mitt i ugnen. Om smördegen bubblar upp i ugnen kam man efter gräddningen trycka med en stekspade så bottnen blir platt igen. 

4. Vispa ihop ägg och crème fraiche. Krydda med salt och peppar. 

5. Blanda ner osten i äggvispet. Häll det över smördegsbotten. 

6. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter, tills äggstanningen har stelnat. Låt svalna.

7. Skär smördegspajen i mindre rutor. 

8. Toppa rutorna med någon av garneringsförslagen. 

 

 

2. Crustader med varm svampfyllning

Ingredienser:

4-6 crustader 

200 g champinjoner 

2 dl matgrädde

3-4 msk crème fraiche

1/2 svampbuljongtärning 

1 msk vetemjöl

oregano

cayennepeppar 

olja

riven ost

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skiva svampen och fräs i en stekpanna med lite olja. 

3. Gör en bottenredning, genom att tillsätta mjöl. Häll på grädde.

4. Smula ner buljongtärningen och tillsätt crème fraiche. Krydda med cayennepeppar och oregano. Låt stuvningen tjockna något. 

5. Låt stuvningen svalna och klicka sedan i crustaderna. Strö lite riven ost över.  

6. Sätt in crustaderna i ugnen och låt osten få lite färg. 

 

 

3. Minicrustader med avokadokräm

Ingredienser:

10-12 minicrustader

2 avokados 

2 dl crème fraiche 

1-2 msk saft av citron eller lime

salt

vegkaviar

(eventuellt lite hackad rödlök)

 

Gör så här:

1. Mixa avokado, crème fraiche och saft av citron/lime med en stavmixer.

2. Smaka av med salt.

3. Lägg klickar av avokadokrämen i minicrustaderna och toppa med lite vegkaviar.Strö eventuellt lite rödlök på.

 

 

—————

Vecka 11 - vegokött

22.03.2016 20:56

Jag är inte mycket för så kallat "vegokött", utan föredrar rätter fullproppade med färska grönsaker, bönor, linser, svamp och nötter. Det finns dock några undantag och jag tänkte här lista mina tre favoriter.

 

VECKANS LISTA - VEGOKÖTT

1. Tzay-spett

Detta är min absoluta favori bland allt vegoköttt! Detta är en produkt gjord av sojaprotein smaksatt med ingefära och chili. Eftersom de redan är trädda på spett passar de utmärkt att slänga såväl på grillen, men de är minst lika goda tillagade i ugnen. Även om de är smaksatta så tycker jag det är gott att pensla en marinad på, innehållande lime, ingefära, soja, olja och sötsur chilisås. Det är inte heller dumt att strö lite sesamfrö på, i slutet på tillagningtiden, om de görs i ugnen. Så gott till asiaktiska rätter såsom nudelsallad!   

 

2. Pulled oumph  

Märket Oumph är relativt nytt på marknaden och det finns redan 9 olika varianter på detta vegokött. Min klara favorit av dessa nio är Pulled Oumph. Denna sojaprodukt är redan sprängfylld med goda smaker med BBQ-känsla, så bara häll ner en påse i en stekpanna och värm till. Pulled Oumph passar såväl i wraps och mellan hamburgebröden som tillsammans med en sallad eller klyftpotatis och en smarrig sås. 

 

3. Anammas vego filéer

Denna produkt försvann från marknaden något år på grund av den något komplicerade tillverkningsprocessen, men eftersom hela den svenska vegovärlden sörjde detta så är de nu tillbaka! Denna sojaprodukt har en väldigt neutral smak, så det är viktigt att smaksätta dem ordentligt. De blir riktigt saftiga och goda om man låter de ligga ett tag i en marianad. Jag brukar göra min på sojasås, olja, honung, liquid smoke och en skvätt vatten. Grilla filéerna eller stek dem i en stekpanna och servera med en sallad, potatisgratäng eller klyftpotatis. Gudomligt gott! 

Jag vill bara understryka att samtliga av dessa produkter är helt veganska! 

—————

Vecka 10 - Ett annat användningsområde av matvaror

14.03.2016 22:39

Jaha, vad har hon nu gjort för konstig maträtt av de där rörrna, tänker ni säkert nu. Ingenting alls, är svaret på den fråga. De där rörna ska användas på kroppen istället för att stoppa dem i munnen och i magen. Vecka 10:s tema är alltså hudvård. Jag vet att det är en matblogg med fokus på recept och restaurangtips, men det kan ju vara  lite kul att variera inläggen lite också. Detta inlägg handlar alltså hur man kan använda få ingredienser från kylen och skafferiet för att göra alledels egna skönhetskurer.

 

VECKANS LISTA - 3 HUDVÅRDSTIPS

1. Kokosolja som mjukgörande kräm och läppsyl. 

Jag har tidigare testat att smörja in mina läpparna med kokosolja, när de blivit torra. Förra veckan fick jag dock tips av en kollega hur man kan använda denna olja som mjukgörande kräm till exempelvis fötter. Efter några dagars smörjande med kokosolja så kan jag säga att det verkligen fungerar. Det var länge sedan fossingarna var så mjuka och lena! Det här är bara två tips hur man kan använda kokosoljan utanför matlagning. Bara googla, så lovar jag er att ni kan få minst 30 ytterligare tips! 

 

2. Fotskrubb gjord av olivolja och brunt råsocker

Det här är faktiskt ett riktigt bra tips på en skrubb, som man kan använda när fötterna blivit hårda och torra. Helt ljuvligt blir det om man först använder denna skrubb och sedan smörjer in fötterna med kokosolja. Det känns som man vandrar på moln efteråt! Skrubben är dessutom väldigt lätt att göra. Det är bara att blanda 2 msk mild olivolja med 2 msk brunt farinsocker. 

 

3. Ansiktsmask gjord av avokado och honung 

Den här ansiktsmasken är till för torr hud och är otroligt mjukgörande. Mosa en halv avokado tillsammans med 1 tsk flytande honung. Applicera på ren hy och låt verka i ca. 15 minuter. Skölj med ljummet vatten. 

 

—————

Vecka 9 - ett urval av kokböcker

06.03.2016 22:46

Nu för tiden lagar jag mycket mat genom att expreminetera med recept som jag kan utantill eller kombinera flera olika. Dock ska man aldrig förakta den kunskap som kokböcker kan ge. Jag tror att det är genom att laga mat från recept som man lär sig de betydelsefulla grunderna. Dessutom är receptböcker fantastiska inspirationskällor. Jag tänkte här nedan tipsa om tre bra baskokböcker, som finns hemma i mitt kök och som jag använt en hel del. 

 

VECKANS LISTA - TRE BRA KOKBÖCKER

 

1. Det vegetariska köket av Lotta Brinck och Nisse Peterson 

Trots att boken är liten så innehåller den många bra användbara recept. Boken är upplagd på ett sätt som passar mig, utifrån olika matkulturer. Kapitlen har namn såsom "Mammas kök", "Europas kök" och "Mellanösterns kök". Dessutom innehåller boken även tre kortare kapitel där man riktat in sig på frukost respektive bröd och dryck. Det som jag gillar med boken är att den känns lättöverskådlig. Dessutom är det bra att man markerat ut om recepten är snabblagade, billiga eller "smala. Ett plus i kanten är att i de recept som är ovo-laktos så ger man tips hur man kan ändra så att recepten blir helt veganska.

 

2. Stora vegetariska kokboken

Detta var min allra första kokbok och det syns att den är välanvänd. Jag gillar att det finns bilder till samtliga recept, så man verkligen kan föreställa sig hur det ska se ut när det är klart. Dessutom finns bilder på själva tillagningen, vilket gör att det blir enkelt att följa med i recepten. Varje recept har även en ruta med näringsinformation, så att man kan se hur mycket kalorier, protein, kolhydrader, socker och fett som det innehåller. 

 

3. Vegetariska kokboken av Inga-Britt Sundqvist

I många hem finns den rutiga kokboken och detta är en vegetarisk variant på denna. Boken innehåller en gedigen del av näringslära, vilket kan vara bra om man är ny i det vegetariska köket. Inför varje kapitlen presenteras huvudråvarorna på ett tydligt sätt, vilket också gynnar nybörjaren. Med det sagt fungerar den även för den som väl bevandrad i det vegetariska köket. 

 

—————

Månaden som har gått - februari

03.03.2016 22:28

Årets andra månad har gått fort. Ändå har jag hunnit med att prova alltifrån ny frukostmat (overnight oats) till allergi- och veganvänliga bakverk och några trevliga matställen i Gbg. Nog om det! Låt oss nu titta på månadens absoluta höjdpunkter. 

 

 

Vardagsmat - pasta med svampsås

Om jag får skryta så är nog olika svampstuvningar och -såser något som jag verkligen bemästrar. Här har jag utgått från mitt standardsrecept, när det kommer till svampssås och kryddat med basilika och gräslök. Snabblagat, enkelt och framför allt löjligt gott! 

Ingredienser:

2 bananschalottenlök

200 g skogschampinjoner

4 dl grädde 

1/2 tärning svampbuljong 

1 kruka färsk basilika

1 msk färsk gräslök

1 krm cayennepeppar 

1-2 msk mjöl

olja/smör/margarin 

pasta

 

1. Medan såsen tillagas, kokar pastan enligt anvisningarna på paketet.

2. Hacka löken fint och fräs tills den blir mjuk i en djup stekpanna.

3. Dela svampen i större bitar, gärna kvartar. Fräs i pannan tillsammans med löken tills även den har mjuknat.

3. Gör en bottenredning, genom att tillsätta mjöl. Häll på grädde.

4. Smula ner buljongtärningen och tillsätt hackad basilika och gräslök. Krydda med cayennepeppar.

5. Låt såsen tjockna något.

6. Servera såsen med nykokt pasta. Ät och njut! 

                  

 

 

Lyxmiddag - dumplings

Som jag berättat i inlägget för vecka 7, så fick jag prova flera spännande matställen i Göteborg. Min absoluta favorit var ändå de hemlagade dumplingarna, som mina vänner serverade. Inte nog med att det var väldigt gott utan det var dessutom otroligt spännande och roligt att få vara med vid tillagandet av de små asiatiska knytena. Det var lite knepigt i början att få ihop de, men efter lite pill så fick jag nog ändå in snitsen. Eftersom det inte var jag som stod för middagen kommer jag heller inte dela med mig av något recept (denna gång). Jag tänkte istället dela med mig av en del bilder, som får fungera som inspiration för er som skulle vilja testa att göra det själv. Det tar tid och är som sagt lite pilligt, men jag lovar att det är värt det! 

 

          

 

          

          

 

 

Månadens söta - cashewbollar

Jag har både ätit och gjort flera sötsaker i februari, men min favorit måste vara cashewbollarna, som jag slängde ihop för att överraska min vän med lite eftermiddagsfika. Recepte finner ni här: https://min-vegetariska-varld.webnode.se

                        

 

—————