Nu i veckan lagade jag en lasagne med spenat, chevréost, zucchini och tomat och jag tänkte dela med mig av det receptet samt på två andra sorters lasagner. Tyvärr har jag bara bild på den lasagne, som jag gjorde nu i veckan, men jag lovar att de andra två är riktigt smaskiga de också!
VECKANS LISTA - LASAGNE
1. Lättlagad lyxlasagne med trattkantareller
Ingredienser:
2 1/2 dl torkade trattkantareller
3 dl matlagningsgrädde
3 dl riven lagrad ost
2 dl lätt-crème fraiche
2 dl kesella/kvarg
12 färska lasagneplattor
smör till stekning och till formen
salt och peppar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blötlägg svampen i ca. 15 minuter och spara blötläggningsvattnet. Krama vattnet ur svampen och hacka dem grovt.
3. Hetta upp lite smör i en stekpanna och fräs svampen lätt. Krydda med salt och peppar. Häll på grädden och låt koka ihop något. Spä eventuellt med lite av det sparade blötläggningvattnet.
4. Rör samman osten med crème fraichen och kesellan.
5. Smörj en eldfast form. Börja med att bre lite av kesellablandningen i botten på formen.
6. Täck med ett lager lasagneplattor. Häll på hälften av svampsåsen. Klicka lite av kesellablandningen över. Lägg på ett lager lasagneplattor. Häll på resten av svampsåsen och några klickar av kesellan. Täck med ett sista lager plattor och bre på kesellan som är kvar. Hyvla eventuellt lite smör över.
7. Grädda lasagnen i ugnen i ca. 20 minuter.
2. Spenat- och chevrélasagne

Ingredienser:
lasagneplattor
1 gul lök
1 påse babyspenat
olivolja
1/2-1 zucchini
1 tomat
1 kula mozarellaost
1 paket chevréost
2 dl mjölk
3-4 soltorkade tomater
salt och peppar
eventuellt 2 tsk torkad basilikakrydda
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skölj spenaten. Skala och hacka löken. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök och spenat.
3. Gör en ostsås genom att mixa chevréost, mjölk och soltorkade tomater med en stavmixer. Krydda med salt och peppar och eventuellt torkad basilikakrydda.
4. Skär zucchini på längden i tunna skivor med en osthyvel. Skär tomaten i så tunna skivor som möjligt. Skär mozzarella i skivor.
5. Varva lasagneplattor, ostsås, spenatröra samt zucchini- och tomatskivor i en ugnssäker form. Börja och avsluta med ostsåsen. Fördela mozzarella överst.
6. Grädda i mitten av ugnen i ca. 20 minuter.

3. Rotfruktslasagne med hetta
Ingredienser:
lasagneplattor
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
4-5 st jordärtkockor
1 pkt kikärtor
1/2-1 chilifrukt
1/2-1 pkt krossade tomater
1 msk tomatpur
2 1/2 dl vatten
3 dl vispgrädde
1 1/2 msk msk maizenamjöl
1 pkt riven ost (150 g)
smör
salt och peppar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala och hacka lök. Skala och pressa vitlök.
3. Skala och riv jordärtskockor. Kärna ur och finhacka chilifrukt. Skölj kikärtor.
4. Fräs lök och vitlök i smör i en större kastrull. Låt jordärtskockorna fräsa med lökhacket. Tillsätt chilifrukt, kikärtor, krossade tomater, tomatpuré, salt och peppar. Låt rotsaksröran puttra under lock på svag värme i ca. 15 minuter.
5. Gör en ostsås genom att vispa ihop mjöl, grädde och vatten i en kastrull. Låt koka upp under omrörning i några minuter. Rör ner riven ost. Smaka av med salt och peppar.
6. Varva lasagneplattor, ostsås och rotfruktsröran i en smord ugnssäker form. Avsluta med ett lager sås.
7. Grädda längst ner i ugnen i ca. 30 minuter.