Detta inlägg kommer lite senare än planerat eftersom jag hade fullt upp både i söndags och igår. Fast bättre sent än aldrig antar jag?
Förra måndagen var jag hos min bästa vän i Göteborg och medan hon var på jobbet passade jag på att stöka runt i hennes kök fixa lite eftermiddagsfika. Eftersom hon är vegan så blev det givetvis både ägg- och mjölkfritt. Jag satsade även på att göra det glutenfritt. Det var en ordentligt utmaning men resultatet blev en blåbärspaj och några cashewbollar. Eftersom bakverken inte innehåller något strösocker utan bara agavesirap och torkad frukt som sötningsmedel, så kan de nog klassas som lite nyttigare än många andra bakverk. Kanske inte helnyttiga, men ett lite nyttigare alternativ. I detta inlägg bjuder jag på recept på dessa två bakverk samt energibars, som jag har gjort några gånger hemma.
VECKANS LISTA - VEGANVÄNLIGA OCH GLUTENFRIA BAKVERK:
1. Cashewbollar
Ingredienser:
1 1/2 dl cashewnötter
1/2 dl sötmandlar
1/2 dl dadlar
1/2 dl russin
1-2 tsk kakao
1-2 msk vatten
20 g smält choklad
kokosflingor att rulla bollarna i
Gör så här:
1. Mixa nötterna fint.
2. Blanda i dadlar och russin och mixa igen.
3. Tillsätt kakao, vatten och smält choklad och arbetar in till smidig smet.
4. Forma smeten till bollar och rulla i kokos.
Det lättaste är ju att använda en mixer men jag kan lova att det funkar alldeles utmärkt att hacka nötter och torkad frukt för hand. Det tar bara lite längre tid.
3. Gluten-, mjök - och sockerfri blåbärspaj
Jag vill inte ta åt mig äran för ett recept som inte är mitt eget. Receptet kommer från följande blogg: https://nillaskitchen.com
Gå in på den bloggen, så hittar ni receptet på den goda pajen där!

2. Energibars med choklad, nötter och torkad frukt
Ingredienser:
200 g mörk choklad
1 1/2 dl sötmandlar
1 1/2 dl cashewnötter
15 torkade aprikoser
1 dl torkade blåbär eller russin
Gör så här:
1. Hacka mandlar och nötter grovt. Skär aprokoser i mindre bitar.
2. Blanda nötter och den torkade frukten i en bunken.
3. Smält chokladen och häll den den i bunken. Blanda ordentligt.
4. Tryck ut smeten på ett bakplåtspapper i en gratängform. Tryck till med en sked så att det blir en kompakt avlång kaka, cirka 1 1/2 cm tjock.
5. Låt kakan stelna i rumstemperatur i cirka 30 minuter.
6. Skär kakan i smala bitar.
Eftersom detta inlägg publicerades senare än vanligt innebär det även att månadsinlägget blir någon dag försenad. Det läggs antingen upp imorgon eller på torsdag.