Vecka 2 - Vardagsstress

17.01.2016 21:38

Denna vecka har varit ganska tuff, eftersom jag har haft mycket att göra både på jobbet och med mina studier. Det här gav mig dock inspiration för veckans lista. Vi har nog alla haft en sådan period då det bara är mycket och då har man inte jättemycket tid för matlagning. Man vill att det ska gå snabbt, samtidigt är det kanske inte alltid är så kul med varken snabbnudlar, pasta & ketchup eller gröt. Här kommer därför veckans lista på tre maträtter, som jag lovar inte tar mer än 15 minuter. Samtliga recept är beräknade för 4 personer/portioner. 

 

VECKANS LISTA - SNABBLAGADE RÄTTER: 

1. Avokadosoppa med vegokaviar och crème fraiche (Tillagningstid: ca. 5 min) 

Ingredienser:

2 stora avokados 

1 msk citronsaft 

6 dl grönsaksbuljong (kall eller ljummen)

1 pressad vitlöksklyfta

1-2 krm sambal olek 

örtsalt

4 msk crème fraiche eller vegofraiche

3-4 msk vegokaviar

Gör så här:

1. Skala och ansa avokadon.

2. Mixa avokadon med  citronsaft med mixerstav.

3. Tillsätt buljong och fortsätt mixa soppan.

4. Smaka av med vitlök och kryddor.

5. Lägg i en klipp crème fraiche och toppa med vegokaviar. 

 

2. Varm delikatessmacka (Tillagningstid: ca. 10 min)

Ingredienser: 

8 skivor vitt bröd

2 msk fransk ljus senap

1 gul lök (eller rödlök)

1 burk med grillad paprika 

150 g gorgonzola (eller annan smakrik ost, antingen av mjölk eller helt växtbaserad)

40 g rucolasallad

ca 2 msk olivolja eller flytande margarin 

salt och peppar 

Gör så här: 

1. Bre senapen jämnt på brödskivorna.

2. Skiva lök och paprika tunt och fördela över fyra av brödskivorna. Salta och peppra.

3. Skär osten i skivor och lägg ovanpå paprikan tillsammans med rucola. Lägg sist över de återstående brödskivorna.

4. Ringla över olja/margarin och grilla i smörgåsjärn. 

 

3. Pasta med pesto (Tillagningstid: ca. 15 min) 

Ingredienser: 

pasta

1 kruka basilika 

1-2 vitlösklyftor 

1/2 dl pinjenötter

1/2 dl riven parmesan 

5-6 msk olivolja

Gör så här:

1. Koka upp pastavatten.

2. Koka pasta enligt anvisning på förpackning.

3. Mixa alla ingredienser i en mixer. Späd eventuellt med lite hett vatten.

4. Blanda pesto med den nykokta pastan. 

(Vegantips: Tag dubbla mängden pinjenötter istället för ost!) 

—————

Tillbaka


Vecka 2 - Vardagsstress

Datum: 22.01.2016

Av: Picke

Ämne: Delikatessmacka

Låter extra gött med mackan. Vi skall prova

Svara

—————

Datum: 23.01.2016

Av: Sega

Ämne: Sv:Delikatessmacka

Ja, gör det! :-) Den går som sagt väldigt snabbt att göra, men gorgonzolan och ruccolan gör att den ändå känns lite lyxig.

Kul att du har blivit en sådan hängiven följare Picke!

Svara

—————