Eftersom det har varit påsk och jag och min familj har en tendens att gå "bananas" när det kommer till familjemiddagar så har jag nu ätit bufémat i dagarna tre. Inte mig emot egentligen, eftersom jag älskar middagar där man kan välja blanda många små rätter. I detta inlägg tänkte jag dela med mig av tre smårätter som passar såväl som aptitretare som på ett smörgåsbord.
VECKANS LISTA - PLOCKMAT
1. Västerbottenrutor
Ingredienser:
200 g västerbottenost, riven
1 rulle kyld smördeg (250 g)
3ägg
2 dl crème fraiche
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Garneringsförslag:
1 liten rödlök, hackad
1 1/2-2 dl gräddfil eller smetana
100 g vegkaviar
1 ask smörgåskasse
dill
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Rulla ut smördegen och lägg i en ugnssäker form (ca. 20x30 cm).
3. Förgrädda botten ca. 10 minuter mitt i ugnen. Om smördegen bubblar upp i ugnen kam man efter gräddningen trycka med en stekspade så bottnen blir platt igen.
4. Vispa ihop ägg och crème fraiche. Krydda med salt och peppar.
5. Blanda ner osten i äggvispet. Häll det över smördegsbotten.
6. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter, tills äggstanningen har stelnat. Låt svalna.
7. Skär smördegspajen i mindre rutor.
8. Toppa rutorna med någon av garneringsförslagen.
2. Crustader med varm svampfyllning
Ingredienser:
4-6 crustader
200 g champinjoner
2 dl matgrädde
3-4 msk crème fraiche
1/2 svampbuljongtärning
1 msk vetemjöl
oregano
cayennepeppar
olja
riven ost
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skiva svampen och fräs i en stekpanna med lite olja.
3. Gör en bottenredning, genom att tillsätta mjöl. Häll på grädde.
4. Smula ner buljongtärningen och tillsätt crème fraiche. Krydda med cayennepeppar och oregano. Låt stuvningen tjockna något.
5. Låt stuvningen svalna och klicka sedan i crustaderna. Strö lite riven ost över.
6. Sätt in crustaderna i ugnen och låt osten få lite färg.
3. Minicrustader med avokadokräm
Ingredienser:
10-12 minicrustader
2 avokados
2 dl crème fraiche
1-2 msk saft av citron eller lime
salt
vegkaviar
(eventuellt lite hackad rödlök)
Gör så här:
1. Mixa avokado, crème fraiche och saft av citron/lime med en stavmixer.
2. Smaka av med salt.
3. Lägg klickar av avokadokrämen i minicrustaderna och toppa med lite vegkaviar.Strö eventuellt lite rödlök på.
—————