Vardagslyx

25.03.2015 20:41

Igår kväll var jag hos en kompis som bjöd på middag - canneloni fyllda med quorn och spenat. Det var dock så gott så jag smaskade i mig allt på en gång och glömde att ta bildbevis. Det jag däremot kan bjuda på i detta inlägg är bilder och recept på efterätten, som jag själv hade tagit med mig. Så här kommer två recept, ett på tobleronemousse och ett på kolasnittar med farinsocker

 

TOBLERONEMOUSSE (4-6 portioner)

200 g toblerone 

3 dl vispgrädde

1 msk flytande honung

2 ägg

(eventuellt hallon)

 

1. Vispa grädde.

2. Smält toblerone och houng i vattenbad alternativt mikro.

3. Vispa äggen och blanda därefter ner i chokladsmeten.

4. Vänd ner chokladsmeten i grädden.

5. Lägg/häll i formar eller glas och sätt in i kylen. Låt stå och svalna i ca 1 h.

6. Om så önskas så toppa moussen med lite hallon. 

 

KOLASNITTAR MED FARINSOCKER (35-40 st)

100 g smör

1 dl farinsocker

2 msk ljus sirap

1 msk vaniljsocker

1/2 tsk bikarbonat

2 dl vetemjöl

50 g mörk choklad, smält

 

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Rör ihop smör, farinsocker, sirap och vaniljsocker. Blanda ihop bikarbonat och vetemjöl och rör ihop allt till en deg.

3. Dela upp i 3 delar. Rulla ut längder, ca. 35 cm, och lägg dem brett isär, på en plåt med bakplåtspapper. 

4. Grädda längderna i ugnen 10-12 min. Skär längderna i sneda bitar, 1 1/2-2 cm breda, direkt efter gräddning. Låt kakorna svalna på plåten.

5. Doppa ena änden i smält choklad när kakorna har svalnat.

Det kanske ska tilläggas att jag denna gång gjorde en liten miss gällande kakorna, då jag hade glömt att köpa bikarbonat. Det funkar dock med att ersätta med 1 tsk bakpulver, fast det blir väl inte fullt så bra. 

—————

Tillbaka