Tzayspett och nudelsallad

20.03.2015 22:45

För drygt en månad sedan hade jag en av mina vänner på besök (från Skåne) och då bjöd jag på tzayspett och nudelsallad. Jag har gjort denna maträtt några gånger förrut men just denna gång blev det extra lyckat. Det är svårt att säga vad som gjorde att det blev så bra. Jag vet inte heller om jag kommer lyckas lika bra nästa gång eftersom jag inte har något specifikt recept till detta utan brukar köra mycket på känsla och smaka av under tiden. Jag har ändock gjort ett försök till ett recept som man kan utgå från. Observa dock att måtten är ungefärliga och att man får smaka sig fram. 

 

 

 

TZAYSPETT MED SVAMP OCH SESAMFRÖN

Ett paket tzayspett

Matolja

Japansk soja

Kinesisk soja

Sweet chilisås

100-200 g blandsvamp (t.ex. champinjoner, shitakesvamp eller ostronskivlinng)

Sesamfrön

 

1. Sätt ugnen på 225 grader.  Låt spetten tina och lägg ut dem i en ugnsfast form.

2. Skiva/dela svampen i ganska stora bitar. Strö över i samma form som spetten. 

3. Blanda samman de två olika sojasorterna (drygt 2 msk). Rör ner ca. 1 matsked olja och 1 msk. sweet chilisås. Smaka av. Häll i ytterligare soja, olja eller chilisås efter smak. Häll över tzay- och svampblandningen. Blanda samman allt med händerna så att både spett och svamp täcks. Om det ser torrt ut så häll över ytterligare lite olja.

4. Sätt in ugnen. Tillaga enligt instruktionerna på förpackningen. Innan spetten är helt klara ta ut formen och strö översesamfrön och sätt in i ugnen ytterligare någon minut. 

 

 

NUDELSALLAD

Ett paket glas- eller risnudlar 

Japansk soja

Sweet chilisås

1 lime

1 bit ingefära 

1/4-1/2 röd chili

Ett paket färska sugarsnaps

2 salladslökar

1 röd paprika

1 halv gurka

1-2 avokados

1 liten paket salta och rostade cashewnötter 

 

1. Tillaga nudlarna enligt instruktionerna på förpackningen låt svalna.

2. Pressa lime, riv ingefära och hacka chilin fint. Blanda samman med ca. 1 msk sweet chilisås och 1/2 msk japansk soja. Häll över nudlarna.

3. Dela sugarsnapsen i halvor, skiva salladslöken och skär paprika och gurka i bitar. Blanda samman med nudlar och sås. Låt gärna stå en liten stund i kylen.

4. Precis innan servering, hacka nötter grovt och skär avokado i bitar. Strö över salladen!

 

—————

Tillbaka