Ibland tar det lite att lägga upp bilder här på bloggen och eftersom jag ska bege mig av om en liten stund har jag valt att i detta inlägg tipsa om två middagar, som jag ändå saknar bilder till. Det ena är en soppa gjord på avokado och som passar bra så här på sommaren eftersom den nästan är godare att äta kall än varm. Det andra är en sallad med potatis, ruccola, äpple och getost. Det finns en felaktig bild av att jag inte gillar sallader. Det stämmer som sagt inte alls. Tvärtom så är det en fantastisk rätt då den både kan funka som sidorätt eller som en fullständig måltid i sig, beroende på var man har i. Det jag däremot kan opponera mig emot är dels att det kan vara tråkigt i längden att bara köra på klassikern med sallad, gurka och tomat, dels är jag väldigt emot att beställa in en superdyr sallad på restaurang som jag själv hade kunnat slänga ihop hemma för halva priset. Okej, nog om det - här kommer recepten!
AVOKADOSOPPA
2 avokados
6 dl vatten
2 msk grönsaksfond (eller en grönsaksbuljongstärning)
1-2 vitlöksklyftor
1/2 citron
1/2 lime
1 burk crème fraiche
salt och peppar
Gör så här:
1. Koka upp vatten och fond och låt svalna lite.
2. Gröp ur avokado. Pressa saft från citron och lime. Skala och pressa vitlök.
3. Häll ner avokado, vitlök, crème fraishe och saften från de båda citrusfrukterna i katrullen med den avsvalnade fonden. Mixa med stavmixer. Värm upp soppan något. Det ska inte koka!
4. Servera direkt eller låt svalna ytterligare och ät kall.
GRÖN OCH VIT SALLAD
2 stora potatisar med skal på (eller 4 små)
2 gröna äpplen
1 tsk citronsaft
25 g valnötter
125g getost
150 g ruccola
salt och peppar
Dressing:
2 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
1 tsk flytande honung
1 tsk hela fänkålsfrön
Gör så här:
1. Skiva potatisen och koka sedan i 10-15 minuter tills de är mjuka. Låt dem rinna av och ställ och sidan tills de svalnat. Lägg dem sedan i en salladsskål.
2. Skär äpplen i tärningsbitar. Vänd ner tärningarna i citronsaften och blanda sedan med de kalla potatisen.
3. Tillsätt grovt hackade valnötter, tärnas getost och ruccola. Vänd därefter salladen försiktigt tills alla ingredienser är väl blandade.
4. Vispa ihop ingridienserna till dressingen i en liten skål. Ringla den över salladen. Servera!
—————