Att ta tillvara på skogens guld

09.08.2015 14:53

För drygt en vecka sedan hade min käre far hittat en hel del sommarkantareller. Jag hade turen att få vara med när vi skulle tillaga och äta dessa goda svampar. Vi bestämde oss för pasta med en svampsås till. Eftersom mamma tycker att min svampsåser och -stuvningar är himla goda så fick jag ansvara för smaksättningen. Det blev en sås som kändes väldigt fräsch, eftersom valde att ta med lite rivet citronskal. Jag exprimenterade mig fram till resultatet, så måtten är väl inte fullständiga. Ni får smaka er fram helt enkelt! Tyvärr var vi alldes för hungriga, så några bilder på maten blev det inte heller. 

 

PASTA MED SVAMPSÅS (4 port.) 

Ca. 250 g pasta

Ca. 400-500 g kantareller

1/2- 1 rödlök

1 burk crème fraiche

1 dl. matlagningsgrädde

1-2 msk rivet citronskal 

1 msk färsk rosmarin (hackad)

1/4 svampbuljongtärning

olja

en klick smör

salt och svartpeppar

(ev. en skvätt vatten eller lättmjölk)

 

Gör så här:

1. Koka upp pastavatten och tillsätt pastan. Koka enligt anviksningar på förpackning. 

2. Fräs rödlöken mjuk i valfri olja. Ta upp från stekpannan och lägg i en skål så länge.

3. Fräs svampen i olja och smör tills den är mjuk och fått lite färg.

4. Tillsätt lök, creme fraische och grädde. Låt koka in något.

5. Tillsätt citronskal, buljong och rosmarin. Låt puttra i någon minut. Om såsen blir väldigt tjock på slutet så tunna med lite vatten och/eller mjölk. 

6. Smaka av med salt och peppar. Servera såsen till pastan! 

—————

Tillbaka